Στο ενδεχόμενο επιμόλυνσης από κορονοϊό εντός των πρώτων μηνών μετά από νόσηση αναφέρθηκε αρχικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη μελέτη η οποία αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη παρουσία αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι και 13 μήνες μετά τη νόσηση, μειώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.  «Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μελέτη με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται ότι σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από κορονοϊό, μειώνεται κατά 96% η πιθανότητα επιμόλυνσης. Επεσήμανε επίσης ότι τα δεδομένα της μελέτης συμπεριλαμβάνουν τη βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, που αποτελούν  τις πλέον συνήθεις μορφές στις οποίες μεταλλάσσεται ο ιός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των μεταλλάξεων, επισημαίνοντας ότι «επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος» και σημείωσε ότι «ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων», καθώς «τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις».

Μιλώντας ειδικότερα για την ανοσοαπόκριση των εμβολίων, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη ανοσοαπόκριση» και ανοσία «μακρότερη του ενός χρόνου», ενώ υποστήριξε ότι είναι αποτελεσματική έναντι των μεταλλάξεων. «Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει», επομένως «η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 90.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 110.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί, 2.871.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο πως μόνο σε 1.615.000 έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 15,4%. Υποστήριξε επίσης πως «μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει 5,6 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων πάνω από 3,5 εκατομμύρια θα είναι με τουλάχιστον μία δόση, ή το 34%, και πάνω από 2.000.000 πολίτες θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 21 Μαΐου, τα άτομα ηλικίας 40-44 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια, και πως στη συνέχεια, αναλόγως των ραντεβού και των δόσεων εμβολίων που θα έχει λάβει η χώρα έως τότε, θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 35-39 και τέλος τα άτομα ηλικίας 30-34 ετών. Αναφορικά με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα προστεθούν επιπλέον δημόσια αλλά και ιδιωτικά κέντρα, ενώ διαφήμισε ότι «έχουμε σχεδόν 300 ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν και εμβολιάζουν πολίτες».

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο Μ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως «προχωράμε σε καθολικό εμβολιασμό» για τους κατοίκους των νησιών, και ανέφερε πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί σε 40 νησιά, ενώ από την Τρίτη πρόκειται να εμβολιαστούν οι κάτοικοι ακόμη 29 νησιών. Απηύθυνε έκκληση στους νησιώτες να εμβολιαστούν άμεσα, φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση το νησί Κάστος, όπου «έχει εμβολιαστεί το 99% των κατοίκων», αν και πρόκειται για νησί με μόλις 79 κατοίκους. «Θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις δικές μας μονάδες, με τη δημιουργία ομάδων κρούσης από την ηπειρωτική χώρα» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, ενώ έδωσε έμφαση στη συνδρομή των εθελοντών και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην εμβολιαστική εκστρατεία. Σημείωσε ότι παραμένει χαμηλή η συμμετοχή των νησιωτών σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο και κάλεσε τους πολίτες «να αρπάξουν την ευκαιρία και να εμβολιαστούν».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 1.860.000 δόσεις και 566.000 σε δεύτερο χρόνο, η Moderna θα παραδώσει  308.000 δόσεις και η Johnson & Johnson αναμένεται να παραδώσει 152.000 δόσεις μέσα στον Μάιο «και στις 2 Ιουνίου τα υπόλοιπα». Σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, αναμένονται 348.000 δόσεις εντός του Μαΐου και 450.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας φροντίδας παρέθεσε τα ποσοστά απορρόφησης των εμβολίων στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι τα σκευάσματα της Pfizer φτάνουν στο 88%, τα εμβόλια της Moderna φτάνουν στο 84,3%, ενώ η απορρόφηση των εμβολίων της AstraZeneca βρίσκεται στο 65%. Πρόκειται ωστόσο για ποσοστό που εγείρει ερωτήματα, καθώς, όπως είναι γνωστό, παρά τη διακοπή στη συνεργασία της εν λόγω φαρμακευτικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως διαθέτει τη δεύτερη δόση για όσα άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.