Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Κ. Παπακώστα υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα σε Τσίπρα και Ιερώνυμο για την «ουδετερότητα» ανάμεσα στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, δρομολογεί λύσεις ζητημάτων τα οποία κρύβονταν κάτω από το χαλί..
«Δρομολογεί ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί κυριολεκτικά, όπως για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία. Με το κοινό ανακοινωθέν μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Για μια σειρά από ζητήματα έφτασε ο καιρός να λυθούν διότι ωρίμασαν. Όπως και να έχει η συμφωνία συγκλίνει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αυτό που έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, την χρυσή τομή». Και, επιπλέον, «ενισχύονται οι διακριτοί ρόλοι, θεσμοθετημένα πλέον, όλα τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι».
Ερωτηθείσα για την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος, προέτρεψε «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εντάσσουν κορυφαία θεσμικά ζητήματα στην ατζέντα της μικροκομματικής τους ιδιοτέλειας», προσθέτοντας πως αυτό που λείπει από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι «οι συγκλίσεις σε κορυφαίο επίπεδο».
Σχετικά με την πρόταση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, απάντησε πως είναι ένα ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, ενώ έκανε λόγο για το αίτημα αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελληνική κοινωνία. Ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) έχουμε μαζί με τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος επεξεργαστεί τις δικές μας προτάσεις στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε σύντομα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που μας απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι η λειτουργία μη κρατικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί επίσης ένα ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, ακριβώς όπως λειτουργούν εκπαιδευτικά ιδρύματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τούτο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απαξίωση των ελληνικών κρατικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η οποία επιχειρείται συχνά και συστηματικά από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από μερίδα ακαδημαϊκών. Είμαι πεπεισμένη ότι η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα κρατικά πανεπιστήμια είναι υψηλού επιπέδου. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αντικατοπτρίζεται και από την κατ' έτος κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στην παγκόσμια λίστα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η αύξηση των κονδυλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, παράλληλα με τη δυνατότητα λειτουργίας και μη κρατικών πανεπιστημίων».