Η στάση αυτή – η πρώτη για πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια – δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στο δημόσιο πρόγραμμα της Πελόζι και πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται ήδη σε χαμηλό σημείο, αναφέρει το BBC.

Ο Ταϊβανέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αναμένεται να παραμείνει στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα προσγειωθεί η Πελόζι στην περιοχή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εργάζονται νυχθημερόν για την παρακολούθηση τυχόν κινεζικών κινήσεων στην περιοχή και την εξασφάλιση ενός σχεδίου για την ασφάλειά της.

Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, η Κίνα προειδοποίησε για τον «κραυγαλέο πολιτικό αντίκτυπο» της προγραμματισμένης επίσκεψης της Πελόζι στο αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της και επανέλαβε ότι ο στρατός της «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια» εάν το Πεκίνο αισθανθεί ότι απειλείται η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητά» του.

«Θα θέλαμε να πούμε στις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ότι η Κίνα είναι σε ετοιμότητα και ότι ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα καθίσει ποτέ άπραγος. Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικές απαντήσεις και ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις από την ηγεσία της Πελόζι σε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στην Ταϊπέι. «Όσο για τα μέτρα, αν τολμήσει να πάει, τότε ας περιμένουμε να δούμε», πρόσθεσε ο Ζάο.

Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστηρίξει την Πελόζι στο ταξίδι της στην Ταϊβάν. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, μπορεί να το κάνει με ασφάλεια και σιγουριά και θα το διασφαλίσουμε αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κινεζική ρητορική. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηγέτες του Κογκρέσου να ταξιδεύουν στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Κίρμπι στην Μπριάνα Κίλαρ του CNN στην εκπομπή «New Day».

Η κινεζική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμαρτυρήθηκε για το αναμενόμενο ταξίδι της, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο πριν η Πελόζι βρεθεί θετική στο Covid-19, προτρέποντας τα μέλη του Κογκρέσου να πουν στην πρόεδρο να μην το πραγματοποιήσει.

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια πλήρης πίεση από την κινεζική πρεσβεία για να αποθαρρύνει ένα ταξίδι στην Ταϊβάν», δήλωσε στο CNN ο Δημοκρατικός βουλευτής της Ουάσινγκτον Ρικ Λάρσεν, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας ΗΠΑ-Κίνας του Κογκρέσου. «Δεν νομίζω ότι είναι δική τους δουλειά να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό ήταν το μήνυμά μου».

Ο Λιου Πενγκιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, απάντησε ότι το γραφείο του βρίσκεται σε «τακτική επαφή» με τα μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του Λάρσεν. «Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, έχουμε διατυπώσει τη θέση μας δυνατά και ξεκάθαρα», δήλωσε ο Πενγκιού. «Η πρεσβεία καταβάλλει όλες τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και τη σταθερότητα των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ να πληγούν από την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν». «Ελπίζουμε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες”, πρόσθεσε. “Αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ».

Πολλοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δήλωσαν ότι είναι δικαίωμα της Πελόζι να ταξιδέψει στην Ταϊβάν. «Είναι απόφαση της Προέδρου Πελόζι και μόνο, το αν θα ταξιδέψει ή όχι στην Ταϊβάν, όχι οποιασδήποτε άλλης χώρας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Ιλινόις Ντάριν Λαχούντ. «Είναι ακατάλληλο για ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής κυβέρνησης, να προσπαθούν να επηρεάσουν τη δυνατότητα ή το δικαίωμα να ταξιδεύουν ο πρόεδρος του Κογκρέσου, μέλη του Κογκρέσου ή άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ταϊβάν ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», πρόσθεσε.

Άλλα μέλη φάνηκαν να είναι πιο επιφυλακτικά σχετικά με το διπλωματικά ευαίσθητο ταξίδι, όπως η Δημοκρατική βουλευτής της Καλιφόρνιας Τζούντι Τσου, η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα που εξελέγη στο Κογκρέσο, που δήλωσε ότι «πάντα υποστήριζε την Ταϊβάν», αλλά όταν ρωτήθηκε αν ένα ταξίδι στην Ταϊβάν τώρα θα έστελνε λάθος μήνυμα, είπε: «Θα μπορούσατε να το δείτε με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ότι οι σχέσεις είναι πολύ τεταμένες αυτή τη στιγμή. Αλλά από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να πείτε ότι ίσως τότε είναι που η Ταϊβάν χρειάζεται επίσης να δείξει τη δύναμη και την υποστήριξη». Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτεται, είπε: «Το αφήνω σε αυτούς που θα πάρουν αυτή την απόφαση».