Μετά τις ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη προς τις εορτές, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως «με το ζόρι θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος» και προέβλεψε πως αν συνεχίσουμε έτσι και δεν έχουμε  νέα αύξηση κρουσμάτων, «θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους στην επικράτεια την ημέρα των Χριστουγέννων».

Όπως υποστήριξε υπάρχουν δύο λόγοι που η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν εισηγείται την άρση του lockdown: ιδιαίτερα υψηλή η πληρότητα των ΜΕΘ και μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων. «Χθες στην επικράτεια ήταν 82%, στην Αττική 77% και 91% στη Θεσαλονικη» είπε η καθηγήτρια ως προς την πληρότητα των ΜΕΘ.

Στις 4 Μαΐου που έγινε η άρση του πρώτου lockdown, ανέφερε η καθηγήτρια, είχαμε 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα, και 35 διασωληνωμένους έναντι 583 σήμερα. Επίσης, ενώ είχαμε δύο θανάτους τότε, σήμερα έχουμε 102. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε μόνο έναν διασωληνωμένο και τώρα έχουμε 186. «Συνεπώς δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία και τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν οποιαδήποτε χαλάρωση», εξήγησε.

«Επιτέλους φάνηκε σταθεροποίηση των βασικών δεικτών», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, δηλαδή οι αριθμοί των νέων θανάτων και των διασωληνώσεων. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται και ήταν κατά μέσο όρο, αυτήν την εβδομάδα, 1.500 την ημέρα, υποστήριξε. Επίσης, είχαμε μέσο όρο στις 320 εισαγωγές, ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 την ημέρα. «Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε λιγότερες μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών», κατέληξε η ίδια.

Μεγάλη είναι διακύμανση το ποσοστό της θετικότητας από ημέρα σε ημέρα, όπως σημείωσε την ίδια ώρα ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, και θα είναι ένα στοιχείο που θα περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ. Όπως είπε ο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι υψηλό, όμως έχει αρχίσει να φαίνεται η σταθεροποίηση των κρουσμάτων.