Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου παραμένουν στους δρόμους για περισσότερο από ένα μήνα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής, χωρίς να αρκούνται στην παραίτηση του πολυεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι, στις 29 Οκτωβρίου.  Οι μαζικές διαδηλώσεις των Λιβανέζων, κατάφεραν να αποτρέψουν τον Οκτώβριο «διαρθρωτικά μέτρα» όπως η ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και «αναδιάρθρωση» του ενεργειακού τομέα, που αποτελούσε απαίτηση των πιθανών ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, το πρωί της Τρίτης, ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Βηρυτού ενόψει της επανέναρξης των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου του Λιβάνου, την οποία οι διαδηλωτές έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί.

Τη Δευτέρα, το  εκτελεστικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Τραπεζικών Υπαλλήλων ανακοίνωσε πως τερματίζεται η απεργία και πως από σήμερα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, την ώρα που η «Ένωση Τραπεζών Λιβάνου» με τις ευλογίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ισχύσει το μέτρο των capital controls, θεσπίζοντας όριο 1.000 δολαρίων στις αναλήψεις και περιορισμούς στην αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μαζική εκρροή κεφαλαίων.

Κοντά στο κοινοβούλιο, οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με ομάδα διαδηλωτών που προσπάθησαν να αφαιρέσουν το συρματόπλεγμα που είχαν τοποθετήσει οι δυνάμεις της τάξης στον δρόμο.

Ξεσηκωμός των πολιτών στον Λίβανο ενάντια στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων

Όπως αναφέρει το Reuters, η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των πιέσεων των διαδηλωτών. Ανάμεσα σε άλλα, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, αλλά και τις πολλές υποθέσεις διαφθοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως ο Λίβανος βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε από το 1975 έως το 1990.

 

Διαβάστε αναλυτικά τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις της Λαμπρινής Θωμά που κάλυψε τα γεγονότα στον Λίβανο για το ΤΡΡ