Στο πρώτο βήμα νομικής απάντησης προς το Ισραήλ προχωρά η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ηθικού αυτουργού για τα κακουργήματα που διαπράχθηκαν πάνω στα τρία πλοία, το «Ελεύθερη Μεσόγειος», το «Σφενδόνη» και το «Mavi Marmara», σε συνεργασία με την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, που προσφέρει νομική υποστήριξη στην Πρωτοβουλία. Τη μήνυση καταθέτουν 30 από τους επιβαίνοντες στα πλοία, καθώς και οι δύο πλοιοκτήτριες εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη».
Η μήνυση στρέφεται κατά όλων των ανδρών και γυναικών των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού του Ισραήλ –συγκεκριμένα της ομάδας Flotilla 13- που πήραν μέρος στην επιχείρηση. Επίσης, κατά της στρατιωτικής ηγεσίας που έδωσε την εντολή της επιχείρησης, κατά του επικεφαλής του γενικού επιτελείου ναυτικού του Ισραήλ Έλι Μαρόμ, κατά του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Γκάμπι Εσκενάζι, κατά του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, κατά των μελών της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών που ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην βίαιη επέμβαση και παράνομη κράτηση των Ελλήνων ακτιβιστών. Γενικά, κατά παντός ηθικού αυτουργού και υπευθύνου.
Τα αδικήματα στοιχειοθετούνται με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα. Οι μηνυτές κατηγορούν το Ισραήλ για τα εξής κακουργήματα: αρπαγή, ληστεία, παράνομη βία, απειλή, παράνομη κατακράτηση, προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, βασανιστήρια. Με τη μήνυση ζητούν από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης και στο πλαίσιο της διεθνούς δικαστικής συνδρομής την έκδοση των υπευθύνων για να δικαστούν και να τιμωρηθούν από τα ελληνικά δικαστήρια.
Η Ομάδα Νομικής Βοήθειας σημείωσε ότι η ελληνική δικαιοσύνη διαθέτει όλα τα όπλα, επιστημονικού και νομικού περιεχομένου, για να διεξάγει επιτυχώς τη συγκεκριμένη δίκη. Επίσης, η ενέργεια έχει χαρακτήρα διευκόλυνσης προς την ελληνική δικαιοσύνη, αφού η τελευταία έχει καθήκον να παρέμβει αυτεπαγγέλτως και να ασκήσει δίωξη για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν πάνω στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» ελληνικής σημαίας, δηλαδή σε ελληνικό έδαφος.
Στόχος της μήνυσης είναι να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε ένα μέτωπο κατά του Ισραήλ που μπορεί να ανοιχθεί σε διεθνές επίπεδο, χρησιμοποιώντας και διεθνείς συμφωνίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τις οποίες έχει επικυρώσει το Ισραήλ. Ανάλογες ενέργειες προετοιμάζονται και σε άλλες χώρες, όπως στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Ισραήλ. Πέρα από την όποια έκβαση της υπόθεσης, με αυτή την ενέργεια επιτυγχάνεται να επικυρωθούν και τυπικά οι παραβιάσεις των ισραηλινών αρχών.
Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία συμμετέχουν στη νομική κίνηση. Το πλήρες κείμενο της μήνυσης, αφού γίνουν και οι τελευταίες προσαρμογές, θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.