Με την έγκριση αυτή η κυβέρνηση της Αργεντινής θα αποκτήσει το 51% της YPF, εκ του οποίου το 51% θα μείνει στα «χέρια» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ το υπόλοιπο 49% θα μεταβιβαστεί στις τοπικές κυβερνήσεις της χώρας.
Για τη έγκριση της νομοθετικής πρότασης της Kirchner θα απαιτηθεί πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο και στο κογκρέσο, κάτι που σύμφωνα με το Dow Jones Newswires θα πρέπει να θεωρείται εφικτό, με δεδομένη την ευρεία υποστήριξη της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας από το δημόσιο.
Η Kirchner στην ομιλία της κατηγόρησε την YPF για τη φθίνουσα πορεία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας πως η εταιρεία ευθύνεται για το γεγονός ότι η Αργεντινή για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια εμφανίζεται εξαρτημένη από τις εισαγωγές. Προσέθεσε επίσης ότι η έλλειψη επενδύσεων συνολικά στον συγκεκριμένο κλάδο υποχρέωσε την Αργεντινή σε ενεργειακό έλλειμμα ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων το 2011.
Μάλιστα, η Kirchner ανακοίνωσε και τη σύνθεση μια μεταβατικής διοικητικής ομάδας για την εταιρεία -έως ότου ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη- επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Σχεδιασμού Julio de Vido και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Axel Kiciloff.
Η αποζημίωση που θα λάβουν οι σημερινοί μέτοχοι της YPF, σύμφωνα με όσα είπε η Kirchner, θα αποφασιστεί από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι η Αργεντινή είναι η μοναδική από τις μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής η οποία δεν έχει σημαντική κρατική παρουσία στον πετρελαϊκό κλάδο.
Σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της YPF, το 57,4% βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της ισπανικής Repsol YPF, ενώ ποσοστό 25,5% κατέχει η οικογένεια Eskenazi της Αργεντινής, η οποία ασκεί και τη διοίκηση της εταιρείας. Οι υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Μπουένος Άιρες.
Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Αργεντινής, οι μετοχές της YPF στη Νέα Υόρκη έφτασαν να υποχωρούν έως και άνω του 16%, ενώ οι αρχές του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες έθεσαν τη μετοχή σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Ισπανικές αντιδράσεις
Αμεσα αντέδρασε η Ισπανία στην αιφνιδιαστική κίνηση της Αργεντινής να κρατικοποιήσει το 51% της YPF ανακαλώντας για διαβούλευση τον πρέσβη της από το Μπουένος Άιρες, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη «τα οποία θα είναι σαφή και αποφασιστικά».
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους υπουργούς Εξωτερικών και Βιομηχανίας της Ισπανίας, Jose Manuel Garcia-Margallo και Jose Manuel Soria, ενώ κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «θα υπάρξει απάντηση» στην εθνικοποίηση της θυγατρικής της Repsol.
Μετά τη σύσκεψη, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για “τρομερή” απόφαση εκ μέρους της Αργεντινής, για την οποία όπως είπε σκοπεύει να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σημείωσε μάλιστα ότι η κίνηση της Προέδρου της Αργεντινής συνιστά παραβίαση προηγούμενης προφορικής συμφωνίας, βάσει της οποίας η Αργεντινή όφειλε πριν από οποιαδήποτε κίνησή της να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.
Η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε επίσης ξεκάθαρα “εχθρική” την απόφαση της Αργεντινής, από την οποία όπως σημειώθηκε επηρεάζονται χιλιάδες μέτοχοι και, έναντι της οποίας η Ισπανία σκοπεύει “τις επόμενες ημέρες να λάβει ισχυρά μέτρα”.
Από κύκλους της διοίκησης της Repsol, η οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη και “καταφανώς παράνομη” την απόφαση της Αργεντινής, διέρρεε ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 18 δισ. δολαρίων προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της YPF, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της Αργεντινής αλλά και τα μεγέθη της εταιρείας.
Επίσης, η διοίκηση της Repsol διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μετόχων της τόσο στα τοπικά όσο και στα διεθνή δικαστήρια.
Αν και επισήμως δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από ευρωπαίους αξιωματούχους, η Maria Dolores Cospedal, Νο.2 του κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, δήλωνε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντησή της με τον Mariano Rajoy, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι με το μέρος μας» και ότι η Ισπανία «θα αντιδράσει στην κατάσταση που διαμορφώνεται μόλις γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες».
Repsol: Προσπαθούν να καλύψουν την επιδείνωση της οικονομίας της χώρας
Ο πρόεδρος της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας Repsol καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης της Αργεντινής να απαλλοτριώσει την YPF, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της κυβέρνησης ως μέρος μιας προσπάθειας να καλυφθεί η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας αλλά και η μη βιώσιμη ενεργειακή πολιτική της.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής παρενέβη δυναμικά στην YPF χθες και υποσχέθηκε να περάσει ένα νόμο για την απαλλοτρίωση του 51% της εταιρείας που αντιστοιχεί σε περισσότερο από τη μισή ημερήσια παραγωγή υδρογονανθράκων.
Σημειώνεται ότι η Repsol έχει ποσοστό 57,4% στην YPF. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ισπανικής εταιρείας, Antonio Brufau, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε προσπαθήσει να μειώσει την αξία των μετοχών της YPF πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της για απαλλοτρίωση.
«Θα ζητήσουμε πλήρη αποζημίωση για την YPF», δήλωσε ο Brufau.