Ο Σόιγκου ανακοίνωσε την απόφαση, αφού άκουσε έκθεση του Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητή των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Μετά από μια συνολική αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, προτείνεται να δημιουργηθεί άμυνα κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείπερου», είπε ο Σουροβίκιν στον Σόιγκου.

Ο Σουροβίκιν είπε: «Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη απόφαση. Ταυτόχρονα, θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των στρατευμάτων μας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που η ρωσική αεράμυνα απωθούσε επιτυχώς τον ουκρανικό βομβαρδισμό της Χερσώνας, έως και το 20% των ρουκετών μπορεί να χτυπήσει στόχους και η πόλη και οι κοντινοί οικισμοί δεν μπορούν να εφοδιαστούν πλήρως.

Ο Σουροβίκιν εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι ο συνεχής βομβαρδισμός του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο από την Ουκρανία θα μπορούσε να πλημμυρίσει μια μεγάλη περιοχή κατάντη, προκαλώντας πολλά θύματα αμάχων και απομονώνοντας τα ρωσικά στρατεύματα στη δεξιά όχθη. Ο Σόιγκου ζήτησε από τον Σουροβικίν να λάβει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφαλή μετεγκατάσταση του προσωπικού, του οπλισμού και του υλικού πίσω από τον ποταμό Δνείπερο.

Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί από τη δεξιά όχθη του ποταμού στην περιοχή Χερσώνα, πρόσθεσε ο Σουροβίκιν, τονίζοντας ότι οι απώλειες της Ρωσίας στην κατεύθυνση της Χερσωνας ήταν σημαντικά μικρότερες από αυτές της Ουκρανίας.

Η Χερσώνα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και είναι κοντά στην Κριμαία, τμήμα της Ουκρανίας που η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Για αυτόν τον λόγο, εάν η Ουκρανία ανακατέλαβε τη Χερσώνα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πύλη για την ανακατάληψη της Κριμαίας. Ο ποταμός Δνείπερος διασχίζει επίσης το κέντρο της Ουκρανίας, επομένως ο έλεγχος του είναι στρατηγικά σημαντικός.

Η Χερσώνα είναι η μόνη από τις περιφερειακές πρωτεύουσες της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Από τη μεριά του, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπρεπε να αποσυρθούν καθώς δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τον στρατό τους αφού οι Ουκρανοί κατέστρεψαν τις διαδρομές ανεφοδιασμού τους.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι «ευάλωτα» λόγω των περιορισμένων σημείων διέλευσης στον ποταμό Ντνίπρο, καθώς αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικά φεύγοντας από τη Χερσώνα, ανέφερε το βρετανικό υπ. Άμυνας, ενώ εκτίμησε επίσης ότι η απόσυρση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η απόφαση της Ρωσίας να διατάξει την αποχώρηση από την ουκρανική πόλη Χερσώνα δείχνει ότι ο στρατός της έχει «ορισμένα πραγματικά προβλήματα».

Το BBC αναφέρει πως η Ουκρανία είναι επιφυλακτική για την αποχώρηση της Ρωσίας από την πόλη-κλειδί, με τον Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλο του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία, να δηλώνει πως «δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο ότι η Ρωσία φεύγει χωρίς μάχη».

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι η χώρα του κινείται «πολύ προσεκτικά» μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σχεδιάζει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη νότια πόλη Χερσώνα. Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι προσεκτικοί, λέγοντας ότι «ο εχθρός δεν έδωσε δώρα και δεν έκανε χειρονομίες καλής θέλησης».