Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές (σε ρωσικό νόμισμα) για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία. «Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία παρέχει το 10% του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η Φινλανδία.

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόθεση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η φινλανδική κυβέρνηση διαμηνύει στη Μόσχα πως είναι έτοιμη να απαντήσει, εάν χρειαστεί, σε κάθε είδους ρωσική πίεση ή αντίποινα.