Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αυτό αφορά «την ηγεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων επιτρόπων και επικεφαλής στρατιωτικών οργανισμών και τη συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών που προωθούν αντιρωσικές πολιτικές».

Επίσης, στη «μαύρη λίστα» της Μόσχας μπήκαν «εκπρόσωποι κυβερνήσεων και κοινοβουλίων κάποιων χωρών- μελών της ΕΕ, δημόσια πρόσωπα και δημοσιογράφοι που ευθύνονται προσωπικά για την προώθηση των παράνομων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για την πρόκληση αντιρωσικού αισθήματος και την παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ρωσόφωνων». Η Μόσχα δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα εκείνων που τους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία.

Στην ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τη Δύση ότι έχει κυρύξει «έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Υποστηρίζει ότι η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ «ξεπερνά κάθε όριο» και πως επιβάλλονται «μαζικά και αυθαίρετα, μονομερείς περιορισμοί» σε πολίτες και εταιρείες της Ρωσίας.

Ακόμη, η Μόσχα κατηγορεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι «αρνούνται να παραδεχθούν πως έχουν επιτρέψει όλα αυτά τα χρόνια την ενίσχυση του ρωσοφοβικού και νεοναζιστικού αισθήματος στην Ουκρανία», όπως και ότι «έκαναν τα στραβά μάτια στην συστημική εξόντωση των πολιτών του Ντονμπάς.

Οι Βρυξέλλες «ακολουθούν το αδιέξοδο μονοπάτι» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αντί να πάρουν μαθήματα από ό,τι έχει συμβεί, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση. «Με τις ενέργειές της η ΕΕ όχι μόνο οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις της με τη Ρωσία αλλά διακινδυνεύει την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της, όπως και τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος», υποστηρίζει ακόμη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.