Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Σ. Λαβρόβ  επισκέφτηκε την Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ν. Αναστασιάδη , ο Σ. Λαβρόβ δήλωσε για το Κυπριακό πως «παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις, που θα είναι δίκαιες και θα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο». Παράλληλα, άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τις ΗΠΑ λέγοντας ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις εντάσεις που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου, προκειμένου να επωφεληθούν.

Ο Ν. Αναστασιάδης στάθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο.

«Η επίσκεψη σας, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζουμε τα 60 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων, δεν αποτελεί παρά μια επιβεβαίωση των σχέσεών μας, που τις διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοϋποστήριξη και σίγουρα η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών. Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψή σας σε μια περίοδο εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο.

Η εδώ παρουσία σας -κατά τη δική μας ερμηνεία και πιστεύω έτσι είναι- δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης σας στις διαχρονικές αρχές, όπως αυτές διαλαμβάνονται στον Χάρτη των ΗΕ και για αυτό θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά γενικότερα τη φίλη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξατε υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουμε για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».