Με ημερομηνία 14 Ιουλίου, η επιστολή της ρωσικής κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου, ανέφερε ότι κηρύσσει κατάσταση ανωτέρας βίας στις προμήθειες, αρχής γενομένης από τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, που αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρήτρα είναι συνήθης στα επιχειρηματικά συμβόλαια και ορίζει ακραίες περιστάσεις που απαλλάσσουν ένα μέρος από τις νομικές του υποχρεώσεις.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των πελατών που δήλωσαν στο πρακτορείο ότι έλαβαν επιστολή και ότι απέρριψε επίσημα τον ισχυρισμό ως αδικαιολόγητο, ενώ η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και επίσης εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι έλαβε και εκείνη ειδοποίηση ανωτέρας βίας. «Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειές της ή τη νομική μας άποψη», ανέφερε στο Reuters. H Gazprom δεν προχώρησε επίσης σε κάποιο σχόλιο.

Αυτή τη στιγμή οι ροές μέσω μέσω του αγωγού Northstream-1 είναι μηδενικές, καθώς η σύνδεση υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Ωστόσο, η ΕΕ φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κρατήσει τις ροές παγωμένες σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οξύνοντας την υποβόσκουσα ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.