Δείτε τη Σελίδα Διαφάνειας με ένα κλικ εδώ

Μόνο ένα 6% προέρχεται από διαφήμιση, αλγοριθμική και όχι διαπλεκόμενη, διαφήμιση δηλαδή που προέρχεται αποκλειστικά από τις διαφημίσεις που προβάλλονται στο YouTube ή από GoogleAds, που σημαίνει ότι πρόκειται για μικρό μερίδιο της πίτας, χωρίς την παραμικρή υπόνοια εξάρτησης από οποιοδήποτε συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι το Μέσο μας αρνείται προγραμματικά να διαφημίσει τράπεζες, πολυεθνικές και κρατικές οντότητες, οπότε αποκλείει προγραμματικά όσους έχουν λεφτά να δώσουν.

Με μία μόνο εξαίρεση: η εξαίρεση αυτή είναι οι αναγνώστες/ριες, οι συνδρομητές και συνδρομήτριες με τις οποίες μοιραζόμαστε τη χαρά για το ότι έχει σταθεί όρθιο ένα οικονομικό μοντέλο που επιτρέπει απόλυτη δημοσιογραφική ελευθερία σε συνθήκες επαγγελματικά αμειβόμενης εργασίας, χωρίς εθελοντισμό και χωρίς αυτοσχεδιασμούς στα οικονομικά.

Ένα ποσό γύρω στις 20.000 ευρώ τον μήνα από τις πηγές που περιγράφονται παραπάνω επιτρέπει να καλύπτονται οι μισθοί των έξι εργαζομένων που αποτελούν τον πυρήνα του εγχειρήματος, και μαζί 13 εργαζόμενων μερικής απασχόλησης, για τους οποίους έχει γίνει πρόσληψη, με δυο εξαιρέσεις. Τα χρήματα των συνδρομών με τη μορφή των πάγιων εντολών επαρκούν για να καλυφθούν όλα τα σταθερά έξοδα, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ καθυστέρηση στη μισθοδοσία.

Έχουμε μια σταθερά ανοδική πορεία, που επιτρέπει να γίνονται μικροπροσλήψεις όταν μπορούμε και επίσης και μια μικρή αύξηση της μισθοδοσίας, από τα 760 στα 800 ευρώ. Η μισθοδοσία αυτή είναι οριζόντια, ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Η χρηματοδότηση από προγράμματα είναι από τη φύση της ασταθής και ενίοτε προέρχεται από πηγές που δεν έχουν ακρίβως την ίδια ατζέντα με εμάς. Το γεγονός ότι αποτελεί ένα τόσο μικρό κομμάτι της πίτας, 6%, εξασφαλίζει ότι μπορούμε να έχουμε σταθερή εργασία για εργαζόμενους που μπορούν συντηρήσουν ροή και καθημερινές εκπομπές, ώστε η παραγωγή πρωτότυπης ύλης να συνοδεύεται από έναν μηχανισμό ενημέρωσης – μικρό, αλλά πάντως μηχανισμό ενημέρωσης, που ξέρουμε πια ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει. Nα σημειώσουμε επίσης ότι η χρηματοδότηση από προγράμματα αφορά ξεχωριστά projects και δεν χρησιμοποιείται για την κάλυψη των πάγιων εξόδων του TPP.

Η εμπειρία των τελευταίων εκλογών έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να αποφασίζει ποια θέματα συζητιούνται και για πόσο. Χωρίς να λέμε ότι έχουμε βεβαίως τη δύναμη να αναστρέψουμε αυτή τη δυναμική από μόνοι μας, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που κάνουμε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση: τη δημιουργία μιας καθημερινής συνήθειας στους αναγνώστες και συνδρομητές μας, που συνδέουν την ενημέρωσή τους με το σάιτ μας.

Δεν είναι σχήμα λόγου όταν λέμε ότι το οικονομικό μοντέλο του ΤΡΡ είναι η μεγαλύτερη δύναμή του. Δεν είμαστε ούτε πιο ταλαντούχοι ούτε πιο αδέκαστοι από τους συναδέλφους άλλων Μέσων. Έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε σε ένα εγχείρημα που το κρατάει ζωντανό η εμπεδωμένη συνείδηση του κόσμου μας ότι αν δεν πληρώσεις εσύ για τη δημοσιογραφία που θέλεις, θα την πληρώσει κάποιος άλλος, που δεν θα έχει το καλό σου στον νου του.

Το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την πλατφόρμα που έφτιαξε ο Κώστας Εφήμερος. Δεν πιστεύουμε ότι καμαρώνει από κάπου ψηλά, γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτό το «κάπου ψηλά». Πιστεύουμε όμως πολύ βαθιά ότι αυτός θα ήθελε να είναι ο τρόπος με τον οποίον εξακολουθούμε να τον μνημονεύουμε, ως τον άνθρωπο που σκέφτηκε και υλοποίησε ένα πλήρες εκδοτικό και οικονομικό σχέδιο αυτοχρηματοδοτούμενου Μέσου.

Αυτό που κάνουμε βγάζει νόημα, όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά. Οι συνδρομές σας επαρκούν για να παρέχουν αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες σε νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, χωρίς επισφάλεια.

Τι χρειαζόμαστε:

Δεν νιώθουνε απλώς ικανοποιημένοι, νιώθουμε πολύ τυχεροί με αυτό που έχουμε στα χέρια μας, μάλιστα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον για τον κόσμο της εργασίας. Σε συνθήκες κανονικοποίησης της επισφαλούς ή απλήρωτης εργασίας, έχουμε εργασιακή ειρήνη με κύρια πηγή την πιο άδολη και αγαθή πηγή χρηματοδότησης, τις συνδρομές των αναγνωστών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σχεδιάζουμε πάντοτε περισσότερα. Υπάρχουν δύο πράγματα που μας λείπουν πάρα πολύ και που υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τα καταφέρουμε.

Το ένα είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε κείμενα πιο αργής τεκμηρίωσης, και το δεύτερο είναι να μπορέσουμε να στήσουμε σιγά σιγά ένα αγγλόφωνο ενημερωτικό σάιτ που επιτέλους δεν θα έχει συστημική χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή οι μόνες πηγές για την ενημέρωση όσων δεν μιλούν ελληνικά είναι παρακλάδια της Λίστας Πέτσα, και σκοπεύουμε να αντισταθούμε σε αυτό.

Αυτή η σελίδα υπάρχει για να εξηγεί και να αποδεικνύει ότι προσφέροντας τα χρήματα μιας μηνιαίας συνδρομής στο ΤΡΡ έχετε μια σαφή εικόνα του πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα και ότι αυτό που βλέπετε θα είναι και αύριο και μεθαύριο εδώ.

Θέλουμε να σας ζητήσουμε να γραφτείτε συνδρομήτριες και συνδρομητές, να βοηθήσετε να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο. Τα χρήματά σας δεν πηγαίνουν σε κάποια μαύρη τρύπα ενός πολύπλοκου σχεδίου αφανών χρηματοδοτήσεων. Κάθε ευρώ που δίνετε, γίνεται περισσότερη και καλύτερη δημοσιογραφία.

Είμαστε ευγνώμονες για το ότι τόσοι άνθρωποι έχουν πιστέψει σε αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης και το κρατούν ζωντανό, νιώθουμε ότι η υπερηφάνεια είναι κοινή.

Δύο πρακτικά ζητούμενα: πρώτα κάντε μια μηνιαία συνδρομή με ένα κλικ εδώ και μετά ελάτε στο πάρτυ μας να τα πούμε από κοντά.

Καλή χρονιά!