Όπως μεταδίδει το Reuters, o Σολτς, ο οποίος βρίσκεται σε διήμερη περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η Σερβία θα πρέπει να ενταχθεί στο μπλοκ των μέτρων της κατά της Μόσχας, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα μέλη της.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι η Σερβία και η Ρωσία έχουν μακροχρόνιους ειδικούς δεσμούς.

«Όσον αφορά τις κυρώσεις, έχουμε διαφορετική θέση […] Θυμόμαστε τις κυρώσεις (κατά της Σερβίας) και δεν πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές», είπε ο Βούτσιτς.

Στο ταξίδι του, ο Γερμανός καγκελάριος υποσχέθηκε να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να αναζωογονήσουν την μακροχρόνια εκστρατεία τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που αποσκοπεί στην άμβλυνση των περιφερειακών εντάσεων και στην αποκήρυξη της επιρροής αντίπαλων δυνάμεων όπως η Ρωσία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε μια νέα αίσθηση επείγοντος στη διαδικασία σύνδεσης του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου στην ομάδα των 27 μελών της ΕΕ, είτε μέσω πλήρους ένταξης είτε μέσω μιας εναλλακτικής κοινότητας.

Μετά την επίσκεψη του στη Βόρεια Μακεδονία ο Σολτς δήλωσε:

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία και εγώ τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία προσεγγίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία. Η ΕΕ έχει υποσχεθεί στη Βόρεια Μακεδονία και η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου θα υποστηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, άμεσα.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι είναι ενθουσιασμένος με την επίδειξη της «πολιτικής βούλησης» που, όπως είπε, κατέστησε δυνατή την επίτευξη συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα (σ.σ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας) και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπληρωθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του παζλ που θα οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων, κάτι για το οποίο εργάστηκαν σκληρά οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και η κυβέρνηση, όπως είπε.

Ο Σολτς μετέβη επίσης χθες στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.