Η συμφωνία, που ονομάζεται Σχέδιο Διαβούλευσης, έχει ως στόχο να καθορίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για το 2023 και το 2024.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας την Κυριακή προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της συμφωνίας με τη Ρωσία αφού το βαλκανικό κράτος που επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε κριτική για την υπογραφή της, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο Σελάκοβιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι η συμφωνία είναι «τεχνική» και σχετίζεται με διμερείς δεσμούς, αλλά όχι θέματα ασφάλειας. Η Σερβία έχει υπογράψει παρόμοια έγγραφα με τη Ρωσία από το 1996, επέμεινε ο Σελάκοβιτς. 

Η υπογραφή του εγγράφου στη Νέα Υόρκη σηματοδοτεί την πρώτη οποιουδήποτε είδους συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η είδηση ​​της συμφωνίας προκάλεσε σκληρή κριτική από την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση στο εσωτερικό και ορισμένους πολιτικούς της ΕΕ. 

Ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Πράσινων  της Γερμανίας, η Βιόλα φον Κράμον, πρότεινε την πιθανή αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Σερβία.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό σκάνδαλο», δήλωσε η φον Κράμον στο Twitter. «Εν μέσω του μαινόμενου πολέμου, (το Υπουργείο Εξωτερικών της) Σερβίας υπογράφει το σχέδιο για μελλοντική συνεργασία με τον επιτιθέμενο».

Η Φον Κράμον πρόσθεσε ότι «ίσως είναι απλώς ένα μήνυμα για εμάς να παγώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ καθώς η είσοδος στην ΕΕ δεν περνά από τη Μόσχα».

Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Βλαντιμίρ Μπίλτσικ από τη Σλοβακία, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Ρωσία «σοβαρό πλήγμα» για την ενταξιακή διαδικασία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Σερβία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

Είναι επίσης μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας, της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας- που δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της ΕΕ  να θέσει τη Ρωσία υπό κυρώσεις για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το Βελιγράδι ψήφισε τρεις φορές υπέρ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.