Η φράση του τίτλου ανήκει στον αντιδήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Άριε Κινγκ. Κατά την διάρκεια «ενημέρωσης» του ακροδεξιού βουλευτή του Ισραήλ, Ιταμάρ μπεν Γκβίρ, απευθυνόμενος στον παλαιστίνιο ακτιβιστή, Αμπού Χαμούς, αφού τον ειρωνευτεί για την παρουσία του στον αγώνα των Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, στο Σεχ Τζαράχ (Sheikh Jarrah, Σεϊχης Τζαράχ), λέει ότι ο ακτιβιστής κουτσαίνει γιατί «έχει μείνει μέσα η σφαίρα» και δηλώνει πως είναι κρίμα που η σφαίρα τον πέτυχε στο πόδι κι όχι στο κεφάλι. 

Όλα αυτά με γέλια και χαρές, την ώρα που όλες οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο για απαρτχάιντ, καταπατήσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το κράτος του Ισραήλ, και ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ξαναπέσει θύματα των ισραηλινών σφαιρών – μόνο χθες Κυριακή τραυματίστηκαν άνω των 90 Παλαιστίνιων, μεταξύ των οποίων ένα μωρό ενός έτους και ακόμη 29 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.

Συνολικά, τις τελευταίες μέρες, οι Παλαιστίνιοι μετρούν άνω των 400 τραυματιών, πολλών σοβαρά και πολλών ανήλικων, και οι Ισραηλινοί 18 αστυνομικούς τραυματίες, από τους οποίους δε νοσηλεύτηκε κανείς. 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας μεγάλη αυθόρμητη πορεία Παλαιστίνιων νέων οδήγησε σε φυγή έναν αριθμό εποίκων, σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές. Ωστόσο, οι εντάσεις συνεχίζονται, καθώς οι Εβραίοι σήμερα εορτάζουν την κατάληψη της Ιερουσαλήμ, το 1967, ως επίσημη Ημέρα της Ιερουσαλήμ. 

Λίγες ώρες μετά την πορεία, Δευτέρα το πρωί, πάντα στα Ιεροσόλυμα, εβραίος έποικος, οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον Παλαιστίνιων, υπό την πλήρη κάλυψη και προστασία των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων. Το είδος της επίθεσης που στη Δύση χαρακτηρίστηκε – από τη Γαλλία ως τη Γερμανία – ως τρομοκρατική επίθεση, εδώ αποτελεί άνευ σημασίας γεγονός. 

Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών ξεκίνησαν μετά την απόφαση των Ισραηλινών αρχών να προχωρήσουν σε αναγκαστικές εξώσεις στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, που βάσει των διεθνών συνθηκών αποτελεί την μελλοντική πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους. Το «πράσσινο φως» έδωσε κατώτερο ισραηλινο δικαστήριο, χωρίς δικαιοδοσία στα κατεχόμενα, ενώ το Ανώτατο δικαστήριο στο οποίο έχει γίνει έφεση μεταφέρει συνεχώς την ημερομηνία απόφασης (από την περασμένη Πέμπτη, στη χθεσινή Κυριακή και τώρα στην 30η Μαϊου…), ώστε να ολοκληρωθεί το έγκλημα και να μπορεί να νίψει τας χείρας του (όντας και αυτό παράνομο, έτσι κι αλλοιώς).

Πάνοπλοι αστυνομικοί, αύρες, κανόνια νερού και έφιππη αστυνομία, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και λαστιχένιες σφαίρες είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διωκόμενοι Παλαιστίνιοι, ενώ δέχονται παράλληλα επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία, υπό την πλήρη κάλυψη των αρχών. 

Ακόμη μεγαλύτερη ένταση επικρατεί από την Παρασκευή και το Σάββατο, το οποίο αποτελεί μία από τις ιερότερες νύχτες του Ραμαζανιού. Τις δύο αυτές ημέρες οι κατοχικές αρχές προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την έλευση χιλιάδων μουσουλμάνων πολιτών στο ιερό τζαμί Αλ- Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο των απανταχού Μουσουλμάνων μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, γιατί «πιθανώς να προέβαιναν σε ταραχές». 

Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να εκδιώξουν τους Παλαιστινίους από την ιστορική τους αυτή γειτονιά επί δεκαετίες τώρα. Υπό την τελευταία κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε βίαιες «προγραμματισμένες» εξαναγκαστικές εξώσεις των παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στην γειτονιά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στόχος, να καταληφθούν τα σπίτια από Εβραίους εποίκους.  

Οι ενέργειες των Ισραηλινών αποτελούν μέρος των σχεδίων εθνοκάθαρσης και παραβίασης κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, με το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ του Τραμπ και καμία ουσιαστική αντίδραση από τις ΗΠΑ του Μπάιντεν, που μόλις σήμερα εξέφρασε «την ανησυχία της», λίγη ώρα αφού είχε ανακοινωθεί ότι συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα, και προσθέτοντας στην ανακοίνωση την καταδίκη ενεργειών της Χαμάς. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμμία απάντηση δεν δόθηκε στη βάρβαρη επινίκειο δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπίμπι Νετανιάχου, που χαρακτηρίζει το απαρτχάιντ, την στρατοκρατία, τη ρατσιστική βία και την επίθεση κατά των οικιών των παλαιστίνιων στα κατεχόμενα ως «ανοικοδόμηση της Ιερουσαλήμ» και δηλώνει ότι «δεν θα υποκύψει σε πιέσεις».

Ο Νετανιάχου, που κυβερνά πάνω από δεκαετία το Ισραήλ, κινδυνεύει για πρώτη φορά να βρεθεί εκτός κυβέρνησης και ελπίζει ότι θα κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία, για να ξαναφέρει στην δική του πλευρά την (ακόμη πιο) ακροδεξιά, αν συνεχίσει την δολοφονική του πολιτική έναντι των Παλαιστίνιων. Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το CNBC, το 70% των Ισραηλινών θεωρεί ότι η χώρα θα πάει και πάλι σε εκλογές, τις πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια, κάτι που ελπίζει και ο Νετανιάχου. 

Σε κάθε περίπτωση, ο παράταιρος συνασπισμός επτά κομμάτων, που ελπίζει ως αύριο να σχηματίσει κυβέρνηση ως «μπλοκ της αλλαγής», και κάποιοι θεωρούν πιο αριστερό από το Νετανιάχου,  περιγράφεται ως «απολύτως ακροδεξιός» από την ισραηλινή εφημερίδα Χααρετζ. Οι πιθανότητες τους, για το σχηματισμό κυβέρνησης, πάντως δεν είναι πολλές, καθώς έχουν και διαρροές βουλευτών που αρνούνται να ψηφίσουν το περίεργο σοσιαλ-φασιστικό μόρφωμα της συνεργασίας των Λαπίντ – Μπένετ και ιδιαίτερες πιέσεις Νετανιάχου προς αυτή την κατεύθυνση (διαρροών).