Γράφω για εκείνη. Για εκείνη που καταφέρνει να κάνει φασαρία με τη σιωπή της. Είναι η Ναόμι Οσάκα και η σιωπή της έχει πολλά να μας πει. Η 23χρονη Ιαπωνέζα είναι το νέο αστέρι του τένις. Γράφω για εκείνη που η δύναμη της ξεφεύγει από ένα μπαλάκι τένις. Το «νούμερο τρία» της παγκόσμιας κατάταξης αποφάσισε να μην παραχωρεί συνεντεύξεις Τύπου. Θέλει -όπως λέει- να προστατεύσει την ψυχική της υγεία.
Οι κανόνες των αγώνων είναι σαφείς. Στο πλαίσιο αυτών ορίζεται πως οι αθλητές θα παραχωρούν συνεντεύξεις Τύπου. Η 23χρονη δεν καταλαβαίνει από κανόνες και καλά κάνει. Βάζει τους δικούς της κανόνες. Θέτει τους όρους της και κάνει πράξη την κοινότυπη ρήση «πάνω απ’ όλα η υγεία». Έχει μιλήσει ανοιχτά για την κατάθλιψη. Ερχόμενη αντιμέτωπη με την κατάθλιψη, δυσκολευόταν να εκτίθεται και να μιλά σε κόσμο.
Το «Νο3» της παγκόσμιας κατάταξης
Η Ναόμι Οσάκα είναι κάτοχος 4 Grands Slam τίτλων (2 Australian Open, και 2 US Open) ως τώρα, με στόχο το Νο1 και με χρηματικά έπαθλα στην καριέρα της σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes για το 2020 είναι η αθλήτρια με τα περισσότερα έσοδα από χορηγούς και έπαθλα, με το ποσό ρεκόρ των 37,4 εκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας πίσω κορυφαίες αθλήτριες όπως η Σερίνα Γουίλιαμς και οι Άλεξ Μόργκαν (ποδόσφαιρο) και Μέγκαν Ραπίνο (ποδόσφαιρο).
Το 2018, όταν κατέκτησε το US Open, το αμερικάνικο κοινό τη γιούχαρε, καθώς κέρδισε την τη Σερίνα Γουίλιαμς. Όλοι κατέκριναν την αντιαθλητική και ανήθικη στάση του κοινού. Εκείνη πήγε στη γωνία και σε μια ανατριχιαστική στιγμή αγκάλιασε το τρόπαιο σ’ ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια. Έζησε μόνη τη χαρά της.
Η νεαρή αθλήτρια έχαιρε την ύψιστη τιμή την Παρασκευή 23 Ιουλίου να ανάψει τον Βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. «Αναμφίβολα το κορυφαίο αθλητικό επίτευγμα και τιμή που θα έχω ποτέ στη ζωή μου. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά που έχω αυτή τη στιγμή, αλλά γνωρίζω πως είμαι γεμάτη ευγνωμοσύνη, σας αγαπώ παιδιά, ευχαριστώ» έγραψε σχετικά στα social media η Οσάκα.
«Είναι εντάξει, να μην είσαι εντάξει»
Το Time έχει φιλοξενήσει τη νεαρή Ιαπωνέζα στο εξώφυλλο της ειδικής έκδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με ένα κείμενο που έφερε τον τίτλο «Είναι εντάξει, να μην είσαι εντάξει». Στόχος να μιλήσουν ανοιχτά οι άνθρωποι για τα σκοτάδια τους, να τσακιστεί το στίγμα.
«Πρώτο μάθημα: Ποτέ δεν θα τους ευχαριστήσεις όλους. Ο κόσμος είναι χωρισμένος τώρα όπως ήταν από όσο θυμάμαι στα 23 μου χρόνια. Θέματα που είναι τόσο προφανή για μένα στην ονομαστική τους αξία, όπως το να φοράω μάσκα σε πανδημία ή να γονατίζω για να δείξω υποστήριξη για τον αντιρατσισμό, αμφισβητούνται έντονα» είχε γράψει.
«Το δεύτερο μάθημα ίσως ήταν και πιο εμπλουτισμένο. Μου έχει καταστεί προφανές, πως κυριολεκτικά όλοι υποφέρουν από ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία ή γνωρίζουν κάποιον που αντιμετωπίζει τέτοια θέματα. Ο αριθμός των μηνυμάτων που έλαβα από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων το επιβεβαιώνει. Νομίζω ότι μπορούμε σχεδόν καθολικά να συμφωνήσουμε ότι ο καθένας μας είναι άνθρωπος και υπόκειται σε αισθήματα και συναισθήματα» πρόσθεσε.
Η φωνή των καταπιεσμένων
Η νεαρή Ιαπωνέζα δεν περιορίζεται στα γήπεδα. Η δράση και η φωνή της ξεπερνούν τα στενά όρια του γηπέδου. Έχει αποδείξει πως δεν κρύβει τα πολιτικά της πιστεύω, θέλει οι αθλήτριες να μιλάνε, θέλει ο αθλητισμός να γίνει η φωνή της κοινωνίας. Η Ναόμι Οσάκα θέλει να είναι η φωνή όσων αντιμετωπίζουν τα σκοτάδια τους.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ στους Αφροαμερικανούς και το κίνημα Black Lives Matter η Ναόμι βγήκε μπροστά με εμφατικό τρόπο. Στο US Open του 2020 εμφανιζόταν στο court με μια μάσκα που κάθε φορά ανέγραφε και ένα διαφορετικό όνομα, μια συμβολική κίνηση αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα αστυνομικής βίας.
«Νιώθω ότι είμαι ένα πλοίο που πρέπει να μεταδώσει την ευαισθητοποίηση» είχε απαντήσει όταν τη ρώτησαν για ποιο λόγο το πράττει αυτό. Όταν τον Αύγουστο ε δεν είχε παίξει στον τελικό του Western and Southern Open λόγω τραυματισμού είχε δείξει την απέχθειά της στην αστυνομική καταστολή. «Βλέποντας τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των μαύρων στα χέρια της αστυνομίας με κάνει να αρρωσταίνω στο στομάχι μου» ήταν τα λόγια της.
«Δεν θα κάνω καθόλου συνεντεύξεις Τύπου στο Roland Garros. Πάντα ένιωθα ότι ο κόσμος δεν έδινε σημασία στη ψυχική υγεία των αθλητών. Καθόμαστε στην καρέκλα και απαντάμε σε ερωτήσεις που έχουμε απαντήσει πολλές φορές ή ερωτήσεις που φέρνουν αμφιβολίες στο μυαλό μας και εγώ προσωπικά δεν θέλω να εκθέσω τον εαυτό μου σε κόσμο που με αμφισβητεί. Έχω δει πολλά βίντεο από αθλητές που ξεσπάνε στις αίθουσες Τύπου, μετά από ήττες. Η όλη κατάσταση είναι σαν κάποιος να βρίσκεται κάτω και να συνεχίζεις να τον κλωτσάς και δεν βρίσκω το λόγο να συμβαίνει αυτό. Δεν θα δώσω συνεντεύξεις και δεν είναι κάτι προσωπικό με το τουρνουά ή με κάποιους δημοσιογράφους. Με τους περισσότερους έχω καλή σχέση. Ωστόσο, τα τουρνουά πρέπει να σταματήσουν να απειλούν τους αθλητές πως αν δεν δώσουν συνέντευξη Τύπου θα τους επιβληθεί χρηματική ποινή και να σταματήσουν να αγνοούν τη ψυχική μας υγεία. Ελπίζω το ποσό που θα με τιμωρήσει το τουρνουά για όλο αυτό, να πάει σε μια φιλανθρωπία που έχει να κάνει με τη ψυχική υγεία». Αυτά ήταν τα λόγια της ανακοινώνοντας την απόφαση της να προασπίσει την υγεία της. Να προασπίσει τη Ναόμι.
— NaomiOsaka大坂なおみ (@naomiosaka) May 26, 2021
Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ναόμι Οσάκα έγραψε: «Ο θυμός είναι μια έλλειψη κατανόησης. Η αλλαγή κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα».
“Naomi Osaka has chosen not to speak to the news media at this year’s French Open to protect her mental health, she said — an expression of standing up for herself in the workplace. Bravo to her.” https://t.co/EwdWg8ggVY pic.twitter.com/Cm2ox0rc8r
— USA TODAY (@USATODAY) May 30, 2021
Για την απόφασή της να αγνοήσει τους κανόνες των αγώνων της επιβλήθηκε πρόστιμο, ύψους 15 χιλιάδων δολαρίων. Η απάντηση της; Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα χρήματα του προστίμου θα δοθούν σε φιλανθρωπική οργάνωση για την ψυχική υγεία. Οι διοργανωτές των τεσσάρων Γκραν Σλαμ την προειδοποίησαν επίσης ότι κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα κορυφαία τουρνουά τένις. «Ενημερώσαμε την Ναόμι Οσάκα ότι αν συνεχίσει να αγνοεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στον Τύπο κατά τη διάρκεια του τουρνουά, θα είναι αντιμέτωπη με περαιτέρω συνέπειες για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας», αναφέρουν. «Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις επιφέρουν σκληρότερες κυρώσεις», επισημαίνουν οι διοργανωτές «συμπεριλαμβανομένης της αποβολής από το τουρνουά και της διενέργειας έρευνας για σημαντικό παράπτωμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα σημαντικά πρόστιμα και αποκλεισμό από μελλοντικά Γκραν Σλαμ».
Όμως ειλικρινά, η Ναόμι είναι ήδη σε όλα νικήτρια.