«Οι δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία είναι συνηθισμένες. Αλλά αυτό το καλοκαίρι, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός, οι ξηρές θύελλες και οι δυνατοί άνεμοι συνδυάστηκαν και πυροδότησαν μια έκτακτη κατάσταση – στη Σιβηρία οι πυρκαγιές κατάπιαν μια περιοχή στο μέγεθος του Βελγίου. Το να προσεγγίσεις τις φλόγες είναι δύσκολο καθώς οι περισσότερες φωτιές είναι σε απομονωμένες περιοχές. Τις τελευταίες μέρες, αεροπλάνα του στρατού και ελικόπτερα από τη ρωσική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, πετούν νερό στις φωτιές. Αλλά συχνά το βάρος πέφτει στις ντόπιες κοινότητες να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να τιθασεύσουν την απειλή» περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα που ταξίδεψε στη φλεγόμενη Σιβηρία για να δει από κοντά την κατάσταση. Συναντάει κάποιους κατοίκους που με μια μπουλντόζα μαζεύουν ξηρά φύλλα και κλαδιά, αδειάζοντας τον χώρο από τα εύφλεκτα υλικά για να κερδίσουν λίγο χρόνο. Όμως τα μέσα τους είναι ελάχιστα και η φωτιά καλπάζει.

Με μία και μοναδική βροχερή ημέρα εδώ και βδομάδες, τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, ενώ σε πολλές πόλεις της Ρωσίας οι άνθρωποι βήχουν και νιώθουν αποπνικτικά από τους καπνούς που εξαπλώθηκαν μέχρι και τον Καναδά.

Πόσο ακόμα μπορεί να καίγονται τα δάση; ρωτά ο ρεπόρτερ του BBC έναν ντόπιο αγρότη που έχει γίνει κατ’ ανάγκη και πυροσβέστης: «Αυτό εξαρτάται από τη φύση. Αν υπάρχει ξηρασία, οι φωτιές θα συνεχιστούν. Στη Σιβηρία τα δάση μπορεί να καίγονται μέχρι να βρέξει τον Οκτώβριο ή μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χιόνια».

Παρ’ όλα αυτά, η καταστροφή και η πυρόσβεση δεν είναι μόνο θέμα της φύσης.

Την Κυριακή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι κατάφερε να σβήσει τις πυρκαγιές σε 7.530 στρέμματα δάσους μέσα σε 4 ημέρες ρίχνοντας 7.500 τόνους νερού, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή και είναι ιδιαίτερα ανήσυχες.

Η Greenpeace Ρωσίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι πυρκαγιές δεν μειώνονται, αντιθέτως εξαπλώνονται παρά την επέμβαση από αέρος της Ρωσίας. «Αυτή τη στιγμή καίγονται περισσότερα από 40 εκατομμύρια στρέμματα, το μέγεθος της Μόσχας» λέει η περιβαλλοντική οργάνωση, «με πολύ μεγάλα ποσά από διοξείδιο του άνθρακα να εκλύονται και μειώνοντας έτσι την μελλοντική ικανότητα των δασών να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα».

Ο ειδικός της οργάνωσης σε θέματα πυρκαγιών, Anton Beneslavsky, σε συνέντευξή του στο Euronews, έδειξε με το δάχτυλο προς τις Αρχές και την μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους στην κατάσβεση, λέγοντας ότι τώρα το μέγεθος της φωτιάς είναι μετά βίας διαχειρίσιμο, με την κατάσταση να είναι εν δυνάμει επικίνδυνη για τις κατοικημένες περιοχές και τους ντόπιους πληθυσμούς. «Ακόμα κι από απόσταση, μόνη η έκθεση στον καπνό μπορεί να θέσει την υγεία των ανθρώπων σε κίνδυνο».

Ενώ 5 περιοχές έχουν κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euronews ο Κρατικός Οργανισμός της Ρωσίας για τα Δάση (Federal Agency for Forestry – Rosleskhoz) φέρεται να δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι «οι φωτιές δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές και οικονομικά ενεργείς εγκαταστάσεις. Το υπολογιζόμενο κόστος πυρόσβεσης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από την υπολογιζόμενη ζημία που πιθανότατα θα προκαλέσουν [οι φωτιές]». Στο ίδιο πνεύμα, ο Alexander Uss, ο κυβερνήτης μίας από τις περιοχές που πλήττονται, της Krasnoyarsk, φέρεται να είπε σε ρωσικά Μέσα ότι θα ήταν «άσκοπο» να επιστρατεύσουν χιλιάδες ανθρώπους για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση «εφόσον πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο του οποίου η αντιμετώπιση μπορεί να αποβεί και επιβλαβής».

Όσο οι φωτιές είναι εν εξελίξει, δύο αιτήματα υπογραφών τρέχουν στο change.org – το πρώτο που έχει συλλέξει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές αφορά την κήρυξη όλης της Σιβηρίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η δεύτερη συλλογή υπογραφών γίνεται με αίτημα τη φύτευση δένδρων.

Artyom Fadeev / Instagram

 

Ενώ στα ρωσικά social media ένα βίντεο με αλεπούδες στη Σιβηρία που έχουν βγει στον δρόμο και «παρακαλούν για λίγη τροφή» έγινε viral και εξόργισε τους ρωσόφωνους χρήστες, σύμφωνα με το The Moscow Times, στα ελληνικά social media, οι χρήστες σχολιάζουν έντονα την τεράστια οικολογική καταστροφή της Σιβηρίας σε σχέση με την Παναγία των Παρισίων. Χαρακτηριστικά τα θυμωμένα και δηκτικά σχόλια αναφέρουν ότι όταν κάηκε η Παναγία των Παρισίων υπήρξε μνημειώδης κινητοποίηση, ενώ τώρα που καίγεται η φύση, τα δέντρα και τα ζώα, πού είναι το ενδιαφέρον και η ανάληψη δράσης της πολιτείας;