Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε νέα νομοθεσία για την επιβολή εισφοράς ύψους 0,2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για την επόμενη μισή δεκαετία.

H κυβέρνηση υπολογίζει ότι το κόστος για την ανοικοδόμηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ήδη διαθέσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αρχές επανεξετάζουν τον φετινό προϋπολογισμό για να απελευθερώσουν 520 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

«Σε όλη την Ευρώπη εισάγονται νέοι φόροι και η Σλοβενία οδεύει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, ανακοινώνοντας τον φόρο σε βραδινή ενημερωτική εκπομπή τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Euractiv.

Ο υπουργός Οικονομικών Klemen Boštjančič, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν ελήφθη εν μία νυκτί, αλλά σε έντονο διάλογο με τις τράπεζες και μετά από μια σειρά αναλύσεων που έκανε το υπουργείο», ενώ προσέθεσε ότι oι σλοβενικές τράπεζες έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων των δανείων έναντι των ακόμη χαμηλών επιτοκίων που καταβάλλουν στις καταθέσεις, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες χαμηλές καθαρές απομειώσεις και προβλέψεις.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι εξέτασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ισπανικό μοντέλο του τραπεζικού έκτακτου φόρου. Σύμφωνα με τη γνώμη της ΕΚΤ για την Ισπανία, τα φορολογικά έσοδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο σκοπό.

«Ως εκ τούτου, προτείνουμε ο πρόσθετος τραπεζικός φόρος να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το οποίο θα παρέχει επιδοτήσεις και δάνεια για τη χρηματοδότηση των επισκευών των ζημιών από τις πλημμύρες», ανέφερε το υπουργείο. Ο Boštjančič δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί με τις τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τράπεζες στη Σλοβενία είδαν τα συνδυασμένα κέρδη τους μετά από φρολογία να αυξάνονται κατά 145% σε ετήσια βάση σε 467 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το συνολικό ενεργητικό τους ανερχόταν σε 51,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Συνεπώς, ο προσωρινός φόρος θα αποφέρει φέτος 102,6 εκατ. ευρώ.

Η Ένωση Τραπεζών της Σλοβενίας δεν σχολίασε ακόμη τον σχεδιαζόμενο φόρο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού «μέχρι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες».