της Νεκταρίας Ψαράκη

Όπως τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοινώνοντας την Σοφία Σακοράφα ως επικεφαλής στο Επικρατείας του ΜέΡΑ25, «Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται σε ανοδική πορεία και -όπως έγινε το 2019- οι δημοσκόποι ένα μήνα πριν τις εκλογές δεν μπορούσαν καν να μας ανιχνεύσουν. Έτσι πιστεύουμε ότι συμβαίνει και σήμερα. Και στις δύο κάλπες όμως, το ΜέΡΑ25 θα εξασφαλίσει την εκλογή μιας βουλεύτριας Επικράτειας και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να σηματοδοτήσεις ότι αυτό πραγματικά θα συμβεί. Έτσι, η Σοφία Σακοράφα, αντί να κατέβει λοιπόν στη Β’ Αθηνών, όπου η εκλογή της θα ήταν εξασφαλισμένη, στηρίζει την πρόβλεψη της και κάνει αυτή την επιλογή. Κάποιοι θα θεωρούσαν ότι αυτή η επιλογή έχει ένα ρίσκο. Ευχαριστώ τη Σοφία για τη συνεισφορά της και τη γενναιότητα της να στηρίξει με αυτό τον τρόπο την πρόβλεψή της».

Η Σοφία Σακοράφα αφού ευχαρίστησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για την «ιδιαίτερη εμπειρία αυτών των τεσσάρων χρόνων», επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του συμπληρώνοντας: «Παρά το γεγονός ότι λένε ότι η εκλογή του ΜέΡΑ25 είναι δύσκολη, η πεποίθηση μου είναι απόλυτη ότι το κόμμα θα είναι μέσα στη Βουλή και μάλιστα μετά βαΐων και κλάδων. Θα δώσουμε αγώνα στο επίπεδο που εμείς ξέρουμε να δίνουμε. Μακριά από τη χυδαιότητα της πολιτικής ζωής του τόπου. Καλέσαμε προεκλογικά για συνεργασίες, πράγμα που δεν έγινε και πολλές φορές μας ρωτούν αν θα γίνει εκ των υστέρων, πράγμα που αποκλείεται. Δεν είμαστε εδώ για τα αξιώματα. Πρέπει να είμαστε στο κοινοβούλιο. Θα παλέψουμε. Έχουμε γερή ομάδα, εξαιρετικούς συντρόφους, και προσωπικά έχω καλές αντοχές. Ευχαριστώ τους δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα εδώ, διότι παρατηρώ ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει αληθινές ειδήσεις, και ενώ είναι και υποχρέωση να ακούγονται όλες οι φωνές, δυστυχώς μας είχαν στο περιθώριο».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ξανά ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ανακοίνωσε τους υπόλοιπους υποψηφίους στο Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι σχετικά απίθανο το ΜέΡΑ25 να καταφέρει να έχει και δεύτερο βουλευτή επικρατείας, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση των υπόλοιπων προσωπικοτήτων έχουν συμβολικό χαρακτήρα σηματοδοτώντας τις αλλαγές που προτείνει το ΜέΡΑ25 για το μέλλον της χώρας.

Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκεται ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Νίκος Θεοχαράκης. «Με τον Νίκο ήμασταν φίλοι πριν γνωριστούμε. Έχουμε μια πορεία που ξεκινά από το Cambridge, από την Πολιτική Οικονομία, από βιβλία που δεν έχει διαβασει κανείς άλλος εδώ και 100 χρόνια. Σύγκλιση “προβληματικών ανθρώπων” εν ολίγοις. Ως συνδιδάσκαλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μοιραζόμασταν τη διδασκαλία δύο ακαδημαϊκών μαθημάτων και στήσαμε μαζί ένα διεθνές διδακτορικό πρόγραμμα. Έχουμε προϊστορία. Και επειδή οι καλές φιλίες πληρώνονται, το ο 2015 ο Νίκος πλήρωσε τεράστιο αντίτιμο όταν του είπα ότι πνίγομαι στη διαπραγμάτευση και τον ζήτησα ως γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής να παρίσταται στα Eurogroup. Ξέρει τι σημαίνει τρόικα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Ή μάλλον, για να διορθώσω, από οποιονδήποτε άλλο που το εισόδημά του δεν εξαρτάται από τη σιωπή του. Χαίρομαι που μοιράζομαι μαζί του μνήμες και δεν χρειάζεται να τσιμπιέμαι καθημερινά και να αναρωτιέμαι “έλεγαν όντως αυτά που άκουγα ότι έλεγαν;”. Τον ευχαριστώ θερμά», ανέφερε.

Ο Νίκος Θεοχαράκης, τόνισε ότι εκτός από τη μακροχρόνια φιλία που δένει τους δύο, στηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη καθώς βλέπει ότι το ΜέΡΑ25 προσπαθεί να κάνει κάτι «τελείως διαφορετικό». Τόνισε ότι παρότι στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη του τη ζωή, η πορεία που ακολούθησε όταν είχε «τα πανιά ενός λαού που τον στήριξε, ήταν κάτι πραγματικά λάθος. Βλέποντας από μέσα το σημαίνει τρόικα και όλη αυτή η επιλογή της ετερόνομης πολιτικής στην Ελλάδα, σε κάνει να αισθάνεσαι εντελώς διαφορετικά διότι βλέπεις ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική όπως αυτή που ασκεί το ΜέΡΑ25. Άλλο θετικό στοιχείο είναι ο διεθνισμός του και η επιμονή του, αλλά και η συμμετοχή του στους μαζικούς χώρους. Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική αφ’ υψηλού. Είναι παρόντες από τους αγώνες της efood ως τη ΛΑΡΚΟ», ανέφερε.

Τρίτη υποψήφια στο Επικρατείας είναι 33χρονη Χριστίνα Μπαλτατζή, η οποία εργάζεται στο Λονδίνο από το 2017 και από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται στα Εμιράτα. «Έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας σχετικά με το νόμο για τους απόδημους. Αν δείτε τους περιορισμούς, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για προσβολή απέναντι στη διασπορά. Θέλω να θυμίσω ότι ήμασταν το μοναδικό κόμμα που το 2019 κατεβάσαμε δύο απόδημους. Θεωρώ απαράδεκτο που δεν μπορούν να είναι στο ψηφοδέλτιο λόγω περιορισμών, καθώς θα έπρεπε να παρουσιάσουν ένσημα ή αποδεικτικά σπουδών δύο ετών στην Ελλάδα για να κατέβουν. Είναι μεγάλη μας τιμή να έχουμε τη Χριστίνα Μπαλτατζή στο ψηφοδέλτιο. Είναι μία νέα γυναίκα, έχει σπουδάσει και ζήσει πολλά χρόνια στο Λονδίνο, εργάζεται στα Εμιράτα και είναι ένα απ’ τα παιδιά της κρίσης. Έχει στενή σχέση τόσο με το ΜέΡΑ25 όσο και με το Diem που βρισκόταν μέσα απ’ την πρώτη στιγμή. Ήταν κληρωτό μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΜέΡΑ25. Η παρουσία της ήταν εξαιρετική και αποδεικνύει πόσο καλά μπορεί να δουλέψει ο θεσμός των κληρωτών και πως η παρουσία τους βοηθούν να σπάνε οι οποιεσδήποτε εσωτερικές μηχανορραφίες. Όλοι ξέρουν ότι οι εκλεγμένοι “καβαλάνε ένα καλάμι”. Συχνά ακούμε “ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Εγώ εξελέγην!”. Οι κληρωτοί δεν το κάνουν. Αυτό που προτείνουμε ως μεταρρύθμιση του κοινοβουλευτικού μας συστήματος λοιπόν, προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε και στο κόμμα μας», ανέφερε.

Την τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας καταλαμβάνει το μέλος του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας και πρώην Γ΄Αντιπρόεδρο της Βουλής ως βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Δύο αντιπρόεδρους της Βουλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ήταν βουλευτής απ’ το 2012 ως το 2015. Τη θυμάμαι στο υπουργείο μας σε μία σύσκεψη στις 6 το πρωί να βρίσκεται από πάνω μου και να εργάζεται. Είναι μεγάλη η χαρά όλων μας για την προεκλογική σύγκλιση με κόμματα, κινήματα και προσωπικότητες της ευρύτερης αριστεράς. Δεδομένου ότι είχαμε πολλές διαφωνίες και πολλές πικρίες, κρατάμε ότι το 2015 κανείς μας δεν συνθηκολόγησε», σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου πήρε το λόγο. «Είμαι μέλος του Π.Σ. της ΛΑΕ στη Θεσσαλονίκη, και μία απ’ τις 40 βουλευτίνες που ψηφίσαμε όχι το 2015 και αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χρόνο μετά με είχε καλέσει ένας τηλεοπτικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη και ένας δημοσιογράφος με ρώτησε τι γνώμη έχω για τον κ. Βαρουφάκη. Απάντησα ότι δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις, αλλά ξέρω ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος. Και αυτό διότι στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος της βουλής είχα δύο προβλήματα καίριας σημασίας που αφορούσαν το υπουργείο του, και που μπορεί να άγγιζαν μέχρι και τη διαφθορά κυβερνητικών στελεχών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τα “καθάρισε” και τα δύο. Το ένα άμεσα, με ένα τηλεφώνημα και το δεύτερο με μία συνάντηση, όπου το λύσαμε, ανεξάρτητα απ’ την πορεία που πήρε. Κρατάω αυτά τα δύο στοιχεία της εντιμότητάς του ως πολιτικός, που για εμένα ήταν τόσο σημαντικά που τον κράτησαν σε σημαντική θέση στην καρδιά μου. Παρά το γεγονός ότι δεν είχα σχέση με το ΜέΡΑ25, καθώς ήμουν και είμαι στη ΛΑΕ, χαίρομαι που ανταποκριθήκαμε και συμπορευτήκαμε από κοινού και ελπίζω να μην κρατήσει αυτή η συμπόρευση μόνο στις εκλογές αλλά και στη συνέχεια», ανέφερε.

Στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου, βρίσκεται ο αρχιτέκτονας Κώστας Στεφανίδης ο οποίος ζει πολλά χρόνια στη Μελβούρνη και έχει τη δική του εταιρεία πράσινων αρχιτεκτονικών κατασκευών. «Βρίσκεται στο ψηφοδέλτιό μας στην ίδια λογική με την Χριστίνα Μπαλτατζή. Έγινε μέλος του diem το 2016 στη Μελβούρνη και αργότερα συντονιστής του ΜέΡΑ στη Μελβούρνη», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην έκτη θέση, βρίσκεται ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Life Member στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής, Σεραφείμ Σεφεριάδης. «Όπως και με τον Θεοχαράκη, έτσι και με τον Σεραφείμ, ήμασταν φίλοι πριν γνωριστούμε. Κοινά αναγνώσματα, κοινές δημοσιεύσεις, κοινά διαβάσματα. Έχει κάνει μια υπέρβαση για την οποία θα μιλήσει ο ίδιος. Δεν ήταν στη φύση του η ένταξη σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Τον ευχαριστώ για αυτή του την παρουσία», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης πρόσθεσε ότι ένα κοινό σημείο μεταξύ αυτού και του Γιάνη Βαρουφάκη είναι το πώς ένα θεωρητικό εύρημα θα γίνει πραγματικότητα. «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι η συνεργασία μου με το ΜέΡΑ25. Υπάρχουν τα διάφορα εγχειρήματα τα οποία με τη δράση τους κρατούν αναμμένο το κερί. Το πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια απάθεια. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και αυτό καλούμαστε να λύσουμε την ερχόμενη περίοδο. Στο επόμενο δύσκολο διάστημα που μας περιμένει, η πρόκληση είναι αν ανασυγκροτήσουμε την κοινωνία και πιστεύω ότι το ΜέΡΑ μπορεί να παίξει έναν καθαρό ρόλο σε αυτή την πρόκληση. Ευχαριστώ και να ευχηθώ καλή δύναμη!», σχολίασε.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο Σπύρος Μουρατίδης, ο οποίος ζει πολλά χρόνια στη Βρετανία και όταν δημιουργήθηκε το Diem – ως απόδημος – συμμετείχε ενεργά στο κίνημα, ενώ από το 2018 είναι μέλος του ΜέΡΑ25 «και αποτελεί άλλη μία πινελιά του διεθνισμού που έχουμε», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε: «Θα θυμίσω άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή του diem. Όλα αυτά που συζητάμε σήμερα δεν είναι σίγουρα. Πρέπει να εγκριθούν από την ψηφοφορία του diem πανευρωπαϊκά. Όπως και το μανιφέστο μας, θα πρέπει να εγκριθεί από τα 35.000 μέλη μας. Πολλοί θα αναρωτηθούν, “θα ψηφίσει ο Γερμανός για τους Έλληνες υποψήφιους”; Η απάντηση είναι ναι. Όπως ψηφίζουμε κι εμείς για εκείνους. Αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο του ΜέΡΑ25: ότι προσπαθούμε να κάνουμε πράξη τον διεθνισμό».

Η Σοφία Σακοράφα πρόσθεσε ότι απ’ τις ευχαριστίες δεν μπορεί να λείπει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25: «Έφερε εις πέρας ένα έργο τεράστιο. Μετά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ έφερε τα διπλάσια νομοσχέδια στη Βουλή. Μια ομάδα λοιπόν με ελάχιστους βουλευτές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατέβασε νομοσχέδια τα οποία κανένα άλλο κόμμα δεν τόλμησε, και το κοινοβούλιο δεν είχε το θάρρος να τα συζητήσει. Τους αξίζει ένα ευχαριστώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θέση του εκπροσώπου Τύπου αναλαμβάνει ο Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν ο οποίος είναι ενεργό μελος του DIEM25 στις Βρυξέλλες. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Μιχάλης Κριθαρίδης, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Για τον Πολάκη: «Εμείς δεν κάνουμε μεταγραφές»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς για το αν θα πάρει στην ομάδα του τον Παύλο Πολάκη σε περίπτωση διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν κάνουμε μεταγραφές. Είναι στάση ιδεολογική και προγραμματική. Αν δείτε πώς έχουν έρθει οι άνθρωποι στο ΜέΡΑ25, θα δείτε ότι πρώτα περνάμε μία διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης, κινηματικής συνεργασίας και αν αυτό αποδώσει, τότε μπορεί να γίνει σύμπραξη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν είναι δυνατό. Εμείς είμαστε παρατηρητές, όπως και εσείς. Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά. Θεωρούμε αδιέξοδες τις επιλογές των συντρόφων που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα στο The Press Project, o λόγος που παραιτήθηκα το βράδυ του Δημοψηφίσματος, και κατόπιν αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η εκτίμηση ότι η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ καταργούσε τη δυνατότητα της οποιασδήποτε αντισυστημικής δράσης, ή στάσης, από τις τάξεις κόμματος που λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην τρόικα. Το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε επειδή η εκτίμηση εκείνη. Οπότε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος επέλεξε ότι θα συνεισφέρει στην μετατροπή του ΌΧΙ σε ΝΑΙ δεν είχε χώρο μέσα στο κόμμα. Το να προσπαθήσουμε ως ΜέΡΑ25 να αντλήσουμε οφέλη που δεν βασίζονται σε όσα είπα είναι σαν να προδίδουμε το είναι μας. Αν προδίδαμε τη διαδικασία σύγκλισης ο κόσμος θα μας θεωρούσε άλλο κόμμα», απάντησε.

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η «Κουμουνδούρου επέλεξε να μην απαντήσει στο κάλεσμα του ΜΕΡΑ25 για προεκλογικό διάλογο και συμφωνία πάνω στις 7+1 προγραμματικές θέσεις του κόμματος». Σε ερώτηση του TPP για το αν υπήρξε οποιαδήποτε απόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το κάλεσμα του ΜέΡΑ25 για διάλογο, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ παρα μόνον δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε τηλεοπτικό πάνελ – ερωτηθείς από δημοσιογράφο – όπου αναφέρθηκε ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης γνωρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως συζητηθεί η συνεργασία μετά», πράγμα που το ΜέΡΑ25 απορρίπτει καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συνεργασία για τις «καρέκλες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς μάλιστα για το αν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχτεί τους όρους και τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης αρχικά τόνισε ότι θα κοιτούσε με «δυσπιστία» μία τέτοια ενδεχόμενη δέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι αν ήταν πραγματικότητα θα έμπαινε στο διάλογο προεκλογικά. Ακόμη, επανέλαβε τη διαδικασία της σύγκλισης με την οποία συμπορεύεται το ΜέΡΑ25 με κόμματα, κινήματα και προσωπικότητες, τονίζοντας ότι μετεκλογικά δεν θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος.

Για τις αποχωρήσεις 

Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεν θέλησε να σχολιάσει ξεχωριστά για τις περιπτώσεις των βουλευτριών του κόμματος οι οποίες αποχώρησαν, με ορισμένες από εκείνες να προσχωρούν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκέστηκε σε ένα γενικότερο σχόλιο υπενθυμίζοντας ότι γενικώς, η αποχώρηση βουλευτών από ένα κόμμα σηματοδοτεί ουσιαστική διαφωνία με τις πολιτικές θέσεις του κόμματος. «Όμως, καμία από τις αποχωρήσασες βουλεύτριες, ουδέποτε, δε σήκωσε το χέρι της για να εκφράσει κάποια πολιτική διαφωνία. Μία μέρα αποχώρησαν από το κόμμα χωρίς προειδοποίηση και μάλιστα ορισμένες προσχώρησαν σε ένα κόμμα μνημονιακό, στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα ψηφοδέλτια το 2019 στήθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να γίνουν και κάποιες βιαστικές επιλογές υποψηφίων. «Τώρα όμως, δεδομένου ότι υπάρχει χρόνος, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», σχολίασε. Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις της πρώην βουλευτίνας του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου για σεξισμό μέσα στο κόμμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε: «Σε τέτοιου είδους καταγγελίες πρέπει να ακούμε προσεκτικά, και να συντασσόμαστε με το θύμα. Όμως η εκ των υστέρων δήλωση της κ. Αδαμοπούλου αποτελεί προσβολή στον φεμινισμό, διότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο», με τη Σοφία Σακοράφα να προσθέτει: «όσα χρόνια είμαι στο ΜέΡΑ, ως γυναίκα, ουδέποτε βίωσα ή παρατήρησα κάτι τέτοιο». Ερωτηθείς ακόμη για το αν θεωρεί ότι οι αποχωρήσεις θα βλάψουν το κόμμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Σε καμία περίπτωση. Είμαστε ένα νέο κόμμα, το οποίο ολοένα και δυναμώνει. Με τον καιρό ξεκαθαρίζει το τοπίο και μένουν τα αξιόλογα στελέχη».