Μια απόφαση τον Απρίλιο του περασμένου έτους από τον Πρόεδρο, Gotabaya Rajapaksa, να απαγορεύσει όλα τα χημικά λιπάσματα μείωσε δραστικά τις αποδόσεις και παρόλο που η κυβέρνηση έχει ανατρέψει την απαγόρευση, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη σημαντικές εισαγωγές, μεταδίδει το Reuters. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει αρκετό λίπασμα για την επόμενη περίοδο φύτευσης για να ενισχύσει την παραγωγικότητα.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη συναλλάγματος, καυσίμων και φαρμάκων και η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε την Πέμπτη ότι  ξένο συνάλλαγμα είχε εξασφαλιστεί από δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά τα εμβάσματα για την πληρωμή των αποστολών καυσίμων και αερίου δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 29,8% τον Απρίλιο με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 46,6% σε ετήσια βάση.

Καθώς η οργή εναντίον της κυβέρνησης εξαπλώθηκε, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και νερό για να απωθήσει εκατοντάδες φοιτητές διαδηλωτές στο Κολόμπο την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές απαιτούν την αποπομπή του προέδρου αλλά και του πρωθυπουργού.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι το ταμείο παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά και ότι μια αποστολή στη Σρι Λάνκα αναμένεται να ολοκληρώσει τις τεχνικές συνομιλίες για ένα πιθανό πρόγραμμα δανείου προς τη χώρα στις 24 Μαΐου.