της Νεκταρίας Ψαράκη 

Όπως όλα δείχνουν, αλαλούμ επικράτησε στη ΓΣ του Σαββάτου, στην οποία τέθηκε σε ψηφοφορία το ζήτημα της συνέχισης ή επαναπροκήρυξης της απεργίας-αποχής. Τα προεδρεία 18 ΕΛΜΕ καταγγέλλουν, «αντισυναδελφική και πραξικοπηματική μεθόδευση» του αποτελέσματος από εκπροσώπους 7 ΕΛΜΕ της χώρας, καθώς όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση «άλλαξαν τελευταία στιγμή την ψήφο τους αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως περιγράφει στο TPP ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των προέδρων της ΕΛΜΕ της χώρας με κεντρικό ζήτημα τη συνέχιση ή μη της απεργίας – αποχής στην αξιολόγηση. Για να συνεχιστεί η απεργία – αποχή, θα έπρεπε από τους παρόντες προέδρους των ΕΛΜΕ όλης της χώρας να ψηφίσουν υπέρ τα 2/3.

«Και εδώ συνέβη το τραγικά αντιφατικό. Ενώ υπήρχαν πρόεδροι συγκεκριμένων ΕΛΜΕ, όπως των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Λάρισας και της ΣΤ’ Αθηνών που είχαν τοποθετηθεί εξ αρχής υπέρ της συνέχισης της απεργίας, όταν κριθήκαμε να ψηφίσουμε ονομαστικά, άλλαξαν την απόφαση πραξικοπηματικά, και άλλαξαν το ναι σε όχι. Έδωσαν με τρόπο παράνομο και αντιδεοντολογικό διαφορετική ψήφο σε σχέση με αυτή που έφερναν με εντολή των συνελεύσεών τους για να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, είχαμε συνάδελφο ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι φέρνει την απόφαση υπέρ της συνέχισης της απεργιακής κινητοποίησης, και πέντε ώρες μετά, στην ίδια συνεδρίαση είπε όχι. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, άκουγε, κρατούσε τα πρακτικά», τονίζει.

Όπως εξηγεί, κατά της συνέχισης ή επαναπροκήρυξης της απεργίας, στάθηκαν και μέλη της παράταξης ΣΥΝΕΚ, αλλάζοντας εντελώς πλεύση, γιατί θεώρησαν ότι θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις σε εκπαιδευτικούς. Όπως σημειώνει ωστόσο, οι νομικοί σύμβουλοι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, κ. Παναγοπούλου και κ. Τσίπρα, ξεκαθάρισαν ότι θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της απεργίας παρά το γεγονός ότι κρίθηκε παράνομη, μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

«Από τη στιγμή που είδαμε ότι οι αρχικές τοποθετήσεις των συγκεκριμένων διέφεραν από την τελική τους ψήφο, καθώς εν τέλει ψήφισαν Όχι ή Λευκό, αντιδράσαμε. Ζούσαμε το θέατρο του παραλόγου. Από εκείνους, ορισμένοι είτε ψήφισαν και έφυγαν, είτε κρύβονταν. Έλεγαν γελοίες δικαιολογίες ότι δήθεν η πρόταση ήταν να συνεχιστεί η απεργία αποχή με κάθε τρόπο και όχι να επαναπροκηρυχθεί με κάθε νόμιμο τρόπο, διότι αν επαναπροκηρυχθεί θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν το νόμο Χατζηδάκη ο οποίος προβλέπει προσωπικό ασφαλείας. Όμως, η δική μας απεργία, είναι «λευκή». Αυτό σημαίνει ότι απεργούμε από συγκεκριμένα καθήκοντα. Δεν έχουμε σταματήσει να διδάσκουμε, γι’ αυτό άλλωστε δεν κρίθηκε καταχρηστική. Οι ώρες που μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση είναι εκτός των διδακτικών μας ωρών. Άρα δεν τίθεται ζήτημα του νόμου Χατζηδάκη», περιγράφει.

«Σαμποτάζ» της αξιολόγησης με αποστολή ενιαίων κειμένων σημαίνει εφαρμογή της αξιολόγησης

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου, η κατάσταση φαίνεται να δυσκολεύει, καθώς εφόσον η τελική ψηφοφορία έληξε με την απόφαση της μη συνέχισης ή επαναπροκήρυξης της απεργίας, οι δηλώσεις τους δεν έχουν πλέον ισχύ.

«Προσανατολίζονται σε μία άλλη μορφή αντίδρασης. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε στο να συνταχθούμε με την απόφαση της ΔΟΕ, που λέει ουσιαστικά να σαμποτάρουμε τη διαδικασία με άλλο τρόπο. Να στείλουμε, δηλαδή, ένα ενιαίο κείμενο στης φόρμες του ΙΕΠ, με το οποίο θα σαμποτάρουμε την αξιολόγηση από μέσα. Στην πράξη όμως, θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει.

«Είχα εντολή να συνεχιστεί η απεργία, όχι να επαναπροκηρυχθεί»

Το TPP, επικοινώνησε με τον Περικλή Παντούλα, τον πρόεδρο της ΣΤ’ ΕΛΜΕ, ο οποίος κατηγορήθηκε στο σχετικό ψήφισμα – καταγγελία των 18 ΕΛΜΕ για πραξικοπηματική μεθόδευση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. «Όλοι όσοι κατηγορούν, θεωρώ ότι έχουν κάνει μεγάλο λάθος στο πως αντιλαμβάνονται τις δημοκρατικές διαδικασίες», αναφέρει. Όπως εξηγεί, ο ίδιος εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση των προέδρων της ΕΛΜΕ της χώρας, έχοντας εντολή από τη συνέλευσή του να ψηφιστεί «Ναι», αλλά στη συνέχιση της απεργίας, και όχι στην επαναπροκήρυξη νέας.

«Η επαναπροκήρυξη, είναι κάτι άλλο. Εγώ είχα εντολή από τη δική μου τη συνέλευση για συνέχιση της απεργίας. Όχι για επαναπροκήρυξη νέας. Είναι δύο διαφορετικές λέξεις και σημαίνουν κάτι τελείως διαφορετικό. Η δική μου συνέλευση ήταν σαφής και εγώ ως εκπρόσωπος μετέφερα το λόγο των συναδέλφων. Μου είπαν ναι στη συνέχιση αλλά δεν αποδεχόμαστε το νόμο Χατζηδάκη. Δεν μου είπαν ναι στην επαναπροκήρυξη, η οποία φυσικά σημαίνει εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με προσωπικό ασφαλείας. Όταν λοιπόν τέθηκε στη ΓΣ σε ψηφοφορία η επαναπροκήρυξη (και όχι η συνέχιση), εγώ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω από μόνος μου, αυθαίρετα, ναι, και γι’ αυτό δεν ψήφισα ούτε όχι. Ψήφισα λευκό. Αυτό προβλέπεται άλλωστε. Άλλο συζητήσαμε στη συνέλευση και εν τέλει για άλλο θέμα ψηφίσαμε στη ΓΣ. Αν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους δεν φταίμε εμείς. Μάλιστα συνάδελφος ανέβηκε και μίλησε στο μικρόφωνο και ρώτησε πολύ συγκεκριμένα αν ψηφίζουμε για συνέχιση ή επαναπροκήρυξη για να ξέρουμε τι να κάνουμε», εξηγεί.

«Δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία η συνέχιση – Όσοι είχαν εντολή μόνο για συνέχιση έπρεπε να ρίξουν Λευκό»

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ συνεδρίασαν και πήραν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας, ενώ εν τέλει το θέμα που τέθηκε προς ψήφιση είναι η επαναπροκήρυξη νέας. Για τον λόγο αυτό, το TPP επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο της ΟΛΜΕ, Στέλλα Μανουσογιωργάκη, η οποία ερωτηθείσα για το ποιος δίνει τη «γραμμή» για τα ζητήματα που συζητούνται στις συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, και για τα οποία τα προεδρεία που τις εκπροσωπούν δίνουν την ψήφο -εκφράζοντας τη βούληση των συνελεύσεών τους – στη Γενική Συνέλευση απαντά:

«Εμείς, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι συζητείται στις ΕΛΜΕ. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι καμία ΕΛΜΕ δεν έθεσε ζήτημα συνέχισης της απεργίας. Κάθε πρόεδρος ζήτησε αυτό που του είχε πει η ΕΛΜΕ του. Στο τέλος, η απόφαση που παίρνει τις πιο πολλές ψήφους τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία για να πιάσει το 66,7%. Δεν τέθηκε λοιπόν καν σε ψηφοφορία η συνέχιση. Τέθηκε μόνο η επαναπροκήρυξη. Αν δεν μπει το ζήτημα σε ψηφοφορία, τότε οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, ρίχνουν Λευκό», εξηγεί.

Όπως περιγράφει η κ. Μανουσογιωργάκη, από τη στιγμή που η απεργία τέθηκε παράνομη, δεν θα ήταν εφικτή η συνέχισή της, αλλά ούτε και η επαναπροκήρυξη της ίδιας, καθώς αυτό θα σήμαινε επιπτώσεις στα σωματεία των εκπαιδευτικών, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με όσα ανέφερε στο TPP ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εξακρίβωσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι της ΟΛΜΕ θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της απεργίας μέχρι και τον Μάϊο. Επαναπροκήρυξη της ίδιας απεργίας, όπως μας περιγράφει, θα σήμαινε υπακοή στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας.

Ερωτηθείσα λοιπόν, για το αν η ύπαρξη του νομοσχεδίου Χατζηδάκη σημαίνει γενικά οριστικό τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων, δεδομένου ότι κάθε φορά θα υποχρεούνται να υπακούσουν στο νόμο βάζοντας προσωπικό ασφαλείας στα σχολεία, η ίδια απαντά ότι προκήρυξη νέας απεργίας και επαναπροκήρυξη της ίδιας είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. «Φυσικά και θα απεργήσουμε ξανά για άλλα ζητήματα. Τώρα όμως, η συγκεκριμένη απεργία κρίθηκε παράνομη. Δεν μπορούμε να επαναπροκηρύξουμε την ίδια με παράνομα μέσα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες. Το να κηρύξουμε όμως νέες απεργίες χωρίς να εφαρμόσουμε το νόμο Χατζηδάκη μέχρι να κριθούν παράνομες είναι εφικτό».

«Αν οι συντονιστές φερθούν συναδελφικά…»

Η ίδια, αναφέρεται και στους «εναλλακτικούς τρόπους» με τους οποίους η εκπαιδευτική κοινότητα έχει σκοπό να μπλοκάρει την αξιολόγηση. Όπως εξηγεί υπάρχει ως πρόταση να στείλουν όλοι οι σύλλογοι ένα ενιαίο κείμενο στο ΙΕΠ στο οποίο θα βάλουν σε όλα ΑΡΙΣΤΑ, και θα αναφέρουν όλοι τα ίδια, ώστε να αποφευχθεί η κατηγοριοποίηση των σχολείων. Ωστόσο, η αξιολόγηση χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στη δεύτερη φάση, εξωτερικοί συντονιστές πρόκειται να έρθουν και να ελέγξουν τη σχολική μονάδα. Ερωτηθείσα για το πώς θα σαμποτάρουν την «εξωτερική αξιολόγηση», εφόσον δεν εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τους εκπαιδευτικούς συλλόγους, η ίδια απαντά ότι «αν οι συντονιστές φερθούν συναδελφικά θα επικυρώσουν το κείμενο. Αν όχι, δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως τέτοιας μορφής ρίσκα και συμπεριφορές υπάρχουν σε κάθε μορφής αντίδραση. Έτσι θα συμβεί και στην ατομική αξιολόγηση. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις όλους τους διευθυντές να πράξουν με συγκεκριμένο τρόπο. Ψάχνουμε τρόπους να το μπλοκάρουμε».

Η κ. Μανουσογιωργάκη κλείνοντας κάνει αναφορά στη δήλωση καταγγελία των 18 εκπροσώπων των ΕΛΜΕ: «Ό,τι έκαναν, το έκαναν για να συκοφαντήσουν προέδρους. Πραξικόπημα παρατηρήθηκε από όσους ενώ είχαν εντολή μόνο για συνέχιση της απεργίας, ψήφισαν ναι και στην επαναπροκήρυξη, όχι από όσους ψήφισαν λευκό. Συνάδελφος, άλλαξε από το μικρόφωνο τη διατύπωση 4 ολόκληρες φορές, μέχρι να φτάσει σε κάτι που πιάνει την πλειοψηφία. Εκείνοι με ποιο δικαίωμα, ποια δικαιοδοσία προχωράνε σε μία τέτοια δήλωση – καταγγελία; Αν ο πρόεδρος συγκεκριμένης ΕΛΜΕ καταχραστεί τη θεσμική του θέση και πάρει αυθαίρετα απόφαση αντίθετη από την εντολή που του έδωσε η συνέλευσή του, υπάρχουν τα αρμόδια συντονιστικά όργανα. Δεν γίνεται εν μία νυκτί να βγάζουν από μόνοι τους ένα τέτοιο κείμενο. Πότε συνεννοήθηκαν;», διερωτάται.