Το “Κόστη του Πολέμου” (Costs of War) του Πανεπιστημίου Μπράουν, εδώ και χρόνια καταγράφουν  τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ και τους άμεσους και έμμεσους θανάτους που συνδέονται με τους πολέμους τους. Στην πιο πρόσφατη έκθεση- έρευνα που υπογράφουν οι Linda Bilmes, William Hartung και Stephen Semler, και δημοσιεύεται στον σχετικο ιστότοπο του πανεπιστημίου, καταγράφουν όσα δαπάνησε το αμερικανικό κράτος για την υποστήριξη του στρατού του Ισραήλ, ειδικά από την 7η Οκτωβρίου 2023 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024 – καλύπτουν, δηλαδή, τον πρώτο χρόνο της γενοκτονίας και όσα προσφέρθηκαν από τις ΗΠΑ ακριβώς για την διεξαγωγή της.

Σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία που παρέχονται, σε αυτόν τον ένα χρόνο οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει στρατιωτική βοήθεια τουλάχιστον 22,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ), για στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ και για τις ενισχυτικές προς το Ισραήλ και τη δράση του επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Tα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια παρήχθησαν ως βοήθεια “για την ασφάλεια του Ισραήλ” και 4,86 ​​δισεκατομμύρια δόθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι “επιχειρήσεις” κατά των Ανσαραλλάχ (Χούθι) στην Υεμένη. Παρ’ ότι το ποσό φαίνεται ήδη υψηλό, οι ερευνητές αναφέρουν πως “η εκτίμηση είναι συντηρητική” γιατί υπάρχουν κόστη που δεν περιλαμβάνονται, όπως, λόγου χάριν,  “δεσμεύσεις για μελλοντικές δαπάνες που έγιναν” μες στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά και δαπάνες όπως «η αυξημένη βοήθεια των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας ή άλλης χώρας” που συνδέονται με τις επιχειρήσεις και την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, κατά την διάρκεια της γενοκτονίας. Παρομοίως, δεν περιλαμβάνονται άλλες συμφωνίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το Ισραήλ. Τα δισεκατομμύρια αυτά «είναι μόνο ένα μέρος της οικονομικής στήριξης που παρέχεται κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου…». Επίσης, δεν περιλαμβάνονται τα αυξημένα κόστη της ναυτιλίας και μεταφοράς αγαθών, λόγω της δράσης των Ανσαραλλάχ.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει τουλάχιστον 100 συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023, «με ποσά κάτω από το όριο που επιβάλλει την έγκριση του Κογκρέσου», δηλαδή τα 14 εκατομμύρια δολάρια για αμυντικό υλικό υψηλής αξίας και τα 50 εκατομμύρια για συστήματα αμύνης, συντήρηση υλικού και στρατιωτική εκπαίδευση. Στο Κογκρέσο εξετάζεται μόνο η νέα βοήθεια σε όπλα που αποφασίστηκε στις 13 Αυγούστου 2024, ύψους 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων αφορά στην απόκτηση 50 πολεμικών αεροσκαφών της Boeing. Δεν είναι η μόνη εταιρία που ωφελείται: στη συγκεκριμένη συμφωνία, για να δικαιολογηθεί η προμήθεια των όπλων και η στρατιωτική ενίσχυση του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρεται και στους «εμπορικούς δεσμούς» των μεγάλων αμερικάνικων εμπόρων πολέμου (Boeing, RTX, Lockheed Martin, General Dynamics) με το Ισραήλ. Ο γερουσιαστής Μπέρνυ Σάντερς έχει προχωρήσει σε ένσταση ώστε να μην «περάσει» η συμφωνία αυτή, αλλά το κογκρέσο ελέγχεται από το σιωνιστικό λόμπυ (AIPAC) και δεν υπάρχει ελπίδα. Οι συγκεκριμένες εταιρίες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον εξοπλισμό του Ισραήλ, αφού απαιτείται από την ισραηλινή κυβέρνηση να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων από αυτές:  ελάχιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ επιτρέπεται να αγοράζουν όπλα απευθείας από αμερικανικές εταιρείες χωρίς ή με ελάχιστη επίβλεψη, όπως το Ισραήλ.

Το Ισραήλ υπήρξε πάντα ο μεγαλύτερος, αθροιστικά, αποδέκτης αμερικανικής πολεμικής βοήθειας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η βοήθεια που παρασχέθηκε το περασμένο έτος «είναι σημαντικά μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο έτος, από το 1959, οπότε οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να χορηγούν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ». Όλες αυτές τις δεκαετίες, άνοιξαν δρόμοι παροχής στρατιωτικής βοήθειας που δεν μπορούν να εξεταστούν άμεσα, σε ότι αφορά την περίοδο της γενοκτονίας, και «η αξία τους θα καθοριστεί με το πέρασμα του χρόνου». Προγράμματα για μεταφορά εξοπλιστικών αποθεμάτων των ΗΠΑ κι άλλα ανάλογα, έχουν βαθύ οικονομικό ορίζοντα. Γι αυτό και «το ποσό των 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα κλάσμα της πλήρους [οικονομικής] αξίας της υποστήριξης των ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο».

Πέρα από αυτά οι ΗΠΑ διατηρούν δικό τους απόθεμα όπλων στο Ισραήλ (War Reserve Stocks), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το τελευταίο με απλή έγκριση του Λευκού Οίκου. Επιπρόσθετα, ως «σημαντικός μη ΝΑΤΟικός σύμμαχος» (major non-NATO ally) το Ισραήλ λαμβάνει μεταχειρισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, που, μόνο γι αυτόν, και μόνον για την δεκαετία 2010-2020 το κόστος ξεπέρασε τα 385 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί, μέσω συμφωνιών, να «βοηθήσουν» το Ισραήλ να διατηρήσει το «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημά του» έναντι των υπολοίπων κρατών της Δυτικής Ασίας (Μέση Ανατολή). Γι’ αυτό και του έχουν διατεθεί αεροσκάφη F-35. Σε περιπτώσεις σημαντικών συμφωνιών με άλλα κράτη της περιοχής, προβλέπεται αντιστάθμιση, δηλαδή πρόσθετος και καλύτερος εξοπλισμός στο Ισραήλ, για να συνεχίσει να κρατά την πρωτοκαθεδρία του ως πολεμική μηχανή. Όσο για την εξόφληση όσων προβλέπεται να πληρωθούν από το Ισραήλ, εκεί οι διευκολύνσεις είναι εκτός οποιασδήποτε λογικής. Η βοήθεια των ΗΠΑ παρέχεται σε βάση «ταμειακής ροής», αναβάλλοντας όσο επιθυμεί τις πληρωμές. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει αντίστοιχη ή έστω κοντινή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ επιτρέπεται να ξοδέψει το 25% από την ετήσια, συνήθη, στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στη δική του βιομηχανία όπλων. Αξίζει να αναφερθεί πως, ειδικά η αεροπορία του Ισραήλ εξοπλίζεται μόνον με αμερικάνικα αεροσκάφη και ελικόπτερα (F-15, F-16, F-35). Τα δε αμυντικά συστήματα Ιron Dome, Arrow, και David’s Sling, έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί με τη βασική τους χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ ή και με συν-παραγωγή.

Για την παροχή όπλων και υλικών ή τις χρηματοδοτήσεις που δεν γνωρίζουμε ακόμη, περιλαμβάνονται στην έκθεση δημοσιεύματα, όπως άρθρο της Ουάσιγκτον Ποστ όπου αναφέρεται ότι στις συμφωνίες που δεν κοινοποιήθηκαν στο Κογκρέσο περιλαμβάνονται «χιλιάδες πυρομαχικά καθοδηγούμενης ακριβείας, βόμβες μικρής διαμέτρου, βόμβες καταστροφής μπάνκερ (bunker busters, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Βηρυτό), φορητά όπλα και άλλα». Άλλο άρθρο, στην Ουώλ Στρητ Τζόρναλ αναφερόταν σε «επί του παρόντος 600 ενεργές περιπτώσεις πιθανής στρατιωτικής μεταφοράς ή πωλήσεων αξίας άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δηλαδή 100% των καταγραμμένων δίδεται κάτω από όχι και τόσο διαφανείς συνθήκες.  Ποσά αυτών των όπλων παρέχονται μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρθρο του Ρώυτερς, στις 29 Ιουνίου 2024, αναφερόμενο στη σημασία της παροχής εξοπλισμού από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ,  ανέφερε πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε βόμβα ή όπλο που χρησιμοποιούσαν οι ισραηλινοί στη Γάζα ουσιαστικά αντικαθιστούνταν άμεσα από τις ΗΠΑ. «Οι ειδικοί βρήκαν ότι το περιεχόμενο των αποστολών [οπλισμού] των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2023 και τον Ιούνιο του 2024 είναι αυτό που θα χρειαζόταν το Ισραήλ για να αναπληρώσει τις προμήθειες που χρησιμοποιήθηκαν στην οκτάμηνη εντατική του στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα».

Παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, από την 7η Οκτωβρίου 2023 έως το Σεπτέμβριο του 2024

4.127.000 κιλά καύσιμο αεροπλάνου JP-8

57.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ

36.000 φυσίγγια πυρομαχικών 30 χλστ

20.000 τυφέκια M4A1

13.981 αντιαρματικοί πύραυλοι

Βόμβες 8.700 (Mk82) 500 λιβρών

3.500 συσκευές νυχτερινής όρασης

3.000 Πυρομαχικά Άμεσης Επίθεσης

Μη κατευθυνόμενες βόμβες 14.100 (Mk84) 2.000 λιβρών

3.000 βλήματα Hellfire (καθοδηγούμενα με λέιζερ)

1.800 (M141) βόμβες bunker buster

2.600 βόμβες μικρής διαμέτρου, 250 λιβρών

200 ντρόουνς Switch Blade (σειράς 600).

Περισσότερα από 100 ντρόουνς της σειράς Skydio X

75  ελαφρά τακτικά οχήματα (Joint Light Tactical Vehicles, JLTV)