Η σύνοδος κορυφής λαμβάνει χώρα σε ένα πιο σκοτεινό σκηνικό από πέρυσι, όταν οι Βρετανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες και Αμερικανοί ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την πανδημία COVID-19.

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας και τροφίμων πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Παρασκευή για μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Η κλιματική αλλαγή, μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα και η άνοδος του αυταρχισμού πρόκειται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να επιδιώξουν να επιδείξουν ένα ενιαίο μέτωπο για να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο -αν και θα θέλουν να αποφύγουν κυρώσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να επιδεινώσουν την κρίση του κόστους ζωής στους δικούς τους πληθυσμούς.

«Το κύριο μήνυμα από την G7 θα είναι η ενότητα και ο συντονισμός δράσης […] Αυτό είναι το κύριο μήνυμα, ότι ακόμη και σε δύσκολες στιγμές […] εμμένουμε στη συμμαχία μας», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι εταίροι της G7 πρόκειται να συμφωνήσουν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα. Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης είπε αργότερα ότι οι ηγέτες είχαν «πραγματικά εποικοδομητικές» συνομιλίες σχετικά με ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η G7 ιδρύθηκε το 1975 ως φόρουμ των πλουσιότερων κρατών για να συζητούν κρίσεις όπως το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

Έγιναν G8 μετά την αποδοχή της Ρωσίας στην ομάδα, έξι χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως η Μόσχα αποκλείστηκε εκ νέου το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.