Υπενθυμίζεται ότι, απαντώντας στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τις καταγγελίες του, η Ελληνική Αστυνομία έβγαλε ένα οργισμένο δελτίο Τύπου, στο οποίο, αντί να διατάξει έρευνα για τα τόσο σοβαρά περιστατικά που αναφέρονται από την Εφημερίδα, ζητείται, με τόνο που παραπέμπει σε εξώδικο, ζητεί επανόρθωση από την Εφημερίδα.

«Είναι προφανές ότι όπου δεν υπάρχει καταγραφή από βίντεο ή φωτογραφίες, θα υπάρχει πλήρης άρνηση των καταγγελιών περιστατικών βίας και υπόδειξη του καταγγέλλοντος ως ψευδόμενου.
Αφότου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους πήγε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις. Οι σωματικές βλάβες που του προκλήθηκαν έχουν καταγραφεί» τονίζει επίσης η δικηγόρος, η απάντηση της οποίας δημοσιεύεται και στη σημερινή απάντηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Σχολιάζει ότι «στις καταγγελίες αυτές προέβη παρά το γεγονός ότι η ανάκριση είναι σε εξέλιξη και παρά τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει να “εμπλουτιστεί’η δικογραφία με νέα στοιχεία εις βάρος του εξ αιτίας της καταγγελίας του για την κακοποίησή του»

Καταλήγει στη δήλωσή της λέγοντας:

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η αναφορά στα αδικήματα που του αποδίδονται δεν καθιστά τον καταγγέλλοντα αναξιόπιστο, πολλώ δε μάλλον όταν το υλικό της δικογραφίας είναι εντελώς αναντίστοιχο προς τις κατηγορίες που απαγγέλλονται.

Δυστυχώς η άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας είναι μία κανονικότητα που δεν ξορκίζεται με διαψεύσεις, αλλά με ποινικούς και πειθαρχικούς ελέγχους των καταγγελιών και των καταγεγραμμένων περιστατικών βίας.

Ο χρόνος τον οποίο ο ίδιος επέλεξε για την καταγγελία του, είναι προφανώς ο χρόνος κατά τον οποίο αισθανόταν περισσότερο ασφαλής.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η καταγγελία του πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Αθήνα, 16/03/21

Άννα Παπαρρούσου
Δικηγόρος Αθηνών

Kαμπαγιάννης: Δύο αυτονόητες ενέργειες Υπουργείου και ΕΛ.ΑΣ για τις καταγγελίες για βασανισμό στη ΓΑΔΑ

Στις καταγγελίες του Άρη Παπαζαχαρουδάκη για τον βασανισμό του μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αναφέρεται και ο δικηγόρος, Θανάσης Καμπαγιάννης, τονίζοντας ότι αυτές «δεν απαντιούνται με εξυπνακισμούς από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που πρέπει να καταλάβει ότι είναι απολύτως εκτεθειμένη».

Tονίζει ότι το Υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να προβούν σε δύο αυτονόητες ενέργειες, που «θα συνιστούσαν ωστόσο ένα σήμα από την κυβέρνηση ότι παίρνει στα σοβαρά την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας».

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε ανάρτησή του:

Το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες που θα καθησυχάσουν τους πολίτες, με αυτονόητες τις εξής δύο:

α. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η παράνομη στέρηση επικοινωνίας του προσαχθέντος με τον δικηγόρο του. Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην προσωρινή στέρηση της ελευθερίας του προσαγόμενου πολίτη και στην ανακοίνωση της σύλληψής του λειτουργεί ως μια μαύρη τρύπα δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα καταγγελλόμενα συμβαίνουν πριν την επικοινωνία με δικηγόρο. Ο ΔΣΑ έχει πλέον επίσημα και ομόφωνα τοποθετηθεί για το ζήτημα. Η ΕΛΑΣ δεν έχει παρά να ανακοινώσει σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τη νομιμότητα όπως την κωδικοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

β. Η ΕΛΑΣ πρέπει, σε συνεννόηση με την αρμόδια Αρχή, να ανακοινώσει την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καταγραφής σε όλους τους χώρους της ΓΑΔΑ, το υλικό του οποίου να προβλέπεται ρητά ότι θα είναι προσβάσιμο σε κάθε προσαγόμενο πολίτη που θέλει να στοιχειοθετήσει κάποια καταγγελία.

«Επιβεβαιώνω την ΕΛ.ΑΣ, δεν βασανίστηκε κάποιος Δημήτρης. Βασανίστηκα εγώ, ο Άρης»