Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Ιρανικό τάνκερ που τέθηκε υπό κράτηση από το βρετανικό πολεμικό ναυτικό στο Γιβραλτάρ δεν είχε προορισμό τη Συρία, χωρίς όμως να αναφέρει σε ποιο λιμάνι κατευθυνόταν. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί το δεξαμενόπλοιο έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και για το λόγο αυτό επελέγη να το μεταφέρει μέσω Γιβραλτάρ και όχι από τη διώρυγα του Σουέζ. Επιτιθέμενος στη Βρετανία ανέφερε πως παρά τους ισχυρισμούς του Λονδίνου, προορισμός του πετρελαιοφόρου δεν ήταν η Συρία, καθώς το λιμάνι που δίνεται ως προορισμός δεν μπορεί να ελλιμενίσει ένα σουπερτάνκερ σαν αυτό.

Όπως τόνισε «το δεξαμενόπλοιο περνούσε από διεθνή ύδατα μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ και το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει στην Αγγλία να σταματήσει το τάνκερ. Εκτιμούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν πειρατεία και ζητούμε την απελευθέρωσή του». Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Βρετανίας για να του ζητήσει να δώσει εξηγήσεις για την ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε παράνομη και «μορφή πειρατείας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ αποφάσισε την Παρασκευή την παράταση της κράτησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου έως τις 19 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας του βρετανικού εδάφους, σύμωνα με τις ίδιες πηγές. Η δικαστική αρχή έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1 παραβίαζε τις κυρώσεις, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Τα μέλη του πληρώματος του Grace 1 και ο Ινδός καπετάνιος ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι από τις αστυνομικές αρχές του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη Guardian, πρώην αρχηγός της ιρανικής επαναστατικής φρουράς, Μοχσέν Ρεζάεϊ δήλωσε πως το ισλαμικό κράτος θα πρέπει να σκεφτεί την «κράτηση» βρετανικού δεξαμενόπλοιου ως αντίποινα στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Αγγλίας.

Η κράτηση του Grace1 έχει εντείνει τη σύγκρουση Μαδρίτης – Λονδίνου για το Γιβραλτάρ καθώς η Ισπανία αμφισβητεί τη βρετανική κυριαρχία στην περιοχή. Σύμφωνα με τη Guardian ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για την κατάσχεση του τάνκερ, ενώ επισήμανε ότι «έγινε με απαίτηση των ΗΠΑ προς το Λονδίνο».