«Η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί και μέχρι το τέλος της, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και να προχωρήσει η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή» σημειώνει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του με αφορμή την κατάθεση των προτάσεων της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
 
Ο Α. Σαμαράς αναφέρει ότι το παρόν Σύνταγμά μας έχει πια διανύσει σχεδόν σαράντα χρόνια ζωής. «Πρόκειται για τη μακροβιότερη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους, συνεχή περίοδο δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Και αυτό, να μην το υποτιμούμε. Γιατί αποτελεί μεγάλη πρόοδο για τον πολιτειακό μας βίο» συνεχίζει.
 
Παράλληλα, καλεί σε διάλογο όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις: «Θεωρούμε τη συμβολή τους απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας αναθεώρησης των διατάξεων του καταστατικού μας Χάρτη, αντάξιας και της συνταγματικής μας ιστορίας και της κρισιμότητας των καιρών.
 
» Και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μην διακοπεί η διαδικασία της Συνταγματικής μας Αναθεώρησης.
 
 

«Αληθινό πεδίο συναίνεσης»
 

» […] Αυτό λοιπόν, είναι και ένα αληθινό πεδίο συναίνεσης: Να εκλέξουμε όλοι μαζί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ομαλά και πιο δημοκρατικά.»
 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Αναθεώρηση του Συντάγματος ως την κορυφαία μεταρρύθμιση, το επιστέγασμα όλων των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, «αυτών που έχουν ήδη γίνει κι αυτών που προγραμματίζονται από δω και στο εξής».
 
Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της επιτροπής της ΝΔ για την Αναθεώρηση ορίστηκε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.