Σύσκεψη στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη από νωρίς το πρωί. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στη συμπρωτεύουσα, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των νοσοκομείων της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται επιθετική αύξηση κρουσμάτων covid-19 και όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, «η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο».

Σε οριακή κατάσταση το ανοχύρωτο Σύστημα Υγείας

Με τον ημερήσιο αριθμό των νεκρών από την πανδημία να έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ με 41 θύματα τη Δευτέρα (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ), ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγιώνονται σε τετραψήφιο αριθμό και ο αριθμός των διαωληνωμένων να βρίσκεται σε νέα υψηλά τη Δευτέρα, με 239 ασθενείς να νοσηλεύονται, η βόρεια Ελλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς οι ΜΕΘ έχουν «μπουκώσει» λόγω των νοσηλευόμενων. Στην Αθήνα, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και το Κέντρο Υγείας Περιστερίου ξεκαθαρίζουν πως η κατάσταση οδηγείται εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αθήνα 9,84», που επικαλείται πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης  υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς το ΑΧΕΠΑ, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα την εφημερία του χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Σε οριακή κατάσταση το ανοχύρωτο Σύστημα Υγείας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας – Εκπέμπουν σήμα κινδύνου οι γιατροί

Ψάχνουν ιδιώτες γιατρούς

Τους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλεί με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένους όρους όμως και προϋποθέσεις σχετικά με την αμοιβή και με δυνατότητα να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους. Παράλληλα η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου φανερώνει την οριακή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου «όλοι οι γιατροί ανεξάρτητα από ειδικότητά τους καλούνται να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της πανδημίας covid που καλπάζει, χρήζει επιτακτική συμβολής όλων μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν».

Όπως προσθέτει στη συνέχεια, η «απασχόληση των ιδιωτών γιατρών θα γίνει με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Αμοιβή 2.000 ευρώ το μήνα ακατάσχετη και αφορολόγητη
  • Δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή
  • Σύμβαση 6+6 μήνες
  • Δικαίωμα άρνησης τηλεσυμβουλέυτικής και επισκέψεων κατ’οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ

Μάλιστα, με έντονα γράμματα σημειώνεται ότι «δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου».

Στον αέρα οι ανασφάλιστοι ασθενείς

«Λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ» αναφέρει έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» και ο 902.gr, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ με έγγραφο που έστειλε στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, ενημερώνει ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αναφέρει ότι «μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Στον αέρα οι ανασφάλιστοι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη – Δεν θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές