Ο κ. Σκυλακάκης ήταν καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ κατά την οποία η συζήτηση πήγε στην ακρίβεια, την έκρηξη τιμών και τον αντίκτυπο που θα έχει σε αυτές η καταστροφή στην Θεσσαλία.

Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την τιμή της βενζίνης, η απάντηση που έδωσε ο υπουργός ήταν: «Για τη βενζίνη δεν μπορώ να σας πω, εξαρτάται από τους Σαουδάραβες, το αυτό και το εκείνο».

«Δεν είναι μη αναστρέψιμη η ζημιά που έχει υποστεί το περιβάλλον στη Θεσσαλία», είπε για τις πλημμύρες ο υπουργός. «Στον Έβρο, έχουμε ένα σημαντικό αποτύπωμα περιβαλλοντολογικό αλλά στη Δαδιά ειδικά είχαμε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το 22% και μερικώς το άλλο 30% και έχουμε ένα 47% που δεν έχει καταστραφεί», σημείωσε.

«Η (κλιματική) κρίση είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τελείως. Και το άλλο που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε σταδιακά αντιπυρική προστασία των οικισμών, να υπάρχει δηλαδή μια απόσταση μεταξύ του δάσους και του οικισμού», επισήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία Daniel είπε πως «είχε τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής κρίσης. 8 δισ. τόνοι νερό έπεσαν στη Θεσσαλία. Στο ακραίο σενάριο που υπήρχε στον χάρτη διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας ήταν μεταξύ και 8 δισ. τόνων συνεπώς έχουμε μια πλημμύρα που στο παλιό κλίμα ήταν να συμβεί από την εποχή του Βουλγαροκτόνου μέχρι τώρα, μία φορά. Δεν είμαστε στο παλιό κλίμα και δεν ξέρουμε την συχνότητα που θα συμβεί. Ο Ιανός ήταν μια πλημμύρα σίγουρα πάνω από την 100ετία. Αυτό εδώ ήταν χιλιετία. Οι πιθανότητες να συμβούν δύο τέτοια συμβάντα σε 3 χρόνια είναι μια στις 33.000 φορές. Αυτό σημαίνει πως θα ξανάρθει αλλά δεν ξέρουμε με ακρίβεια πότε. Τα κλιματικά μοντέλα είναι ακόμα ανακριβή».

Για τα αντιπλημμυρικά έργα

Για τα αντιπλημμυρικά έργα αναφέρει πως «σχεδιάζονται με βάση το νόμο είναι για πλημμύρες που γίνονται μια φορά στα 50 χρόνια. Όλος ο σχεδιασμός μας, εδώ και δεκαετίες ήταν για γεγονός που γινόταν μια φορά στα 50. Στο παλιό κλίμα αυτό ήταν επαρκές και το πρόβλημα ήταν πως είχαμε αδυναμίες στην εφαρμογή. Τώρα, όταν φαινόμενα 100ετίας και 1.000ετίας είναι προφανές πως όλος ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να μηδενίσει αυτά τα φαινόμενα. Το ερώτημα είναι να κάνεις αντιπλημμυρικό σχεδιασμό για φαινόμενο 1.000 ετών; Το νερό που έπεσε στη Θεσσαλία, για να βγει, θα ήθελε να έχεις ένα ποτάμι σαν τον Δούναβη στις εκβολές του που να δουλεύει 14 μέρες για να φύγει το νερό. Τόσο έπεσε».

«Πρέπει να σχεδιάσουμε προστασία και ανθεκτικότητα. Τα φράγματα δεν πρέπει να σπάσουν, ο σιδηρόδρομος, η Εθνικής Οδός να αντέχουν», επισήμανε.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, είπε πως «έμφαση θα δοθεί στους ευάλωτους από εδώ και πέρα, με πιο διευρυμένα κριτήρια»