Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, στην ακύρωση της συμφωνίας-μαμούθ ανακάστηκε να οδηγηθεί η κυβέρνηση Νταβούτογλου μετά από την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ μπροστά στα σχέδια της χώρας να αναπτύξουν ένα σύστημα που, λόγω του κινέζου κατασκευαστή, δεν θα μπορεί να έχει σε καμία περίπτωση συμβατότητα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αμυντική δομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Η συγκεκριμένη συμφωνία, ύψους 3,4 δισ. δολαρίων που αφορούσε την κατασκευή ενός μεγάλου βεληνεκούς συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, είχε «κλείσει» μεταξύ Τουρκίας και της κινεζικής CPMIEC τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά από σχετικό διαγωνισμό στον οποίο, δεύτερος πλειοδότης εμφανίστηκε η ευρωπαϊκή Eurosam και τρίτος η αμερικανική κοινοπραξία Raytheon – Lockheed – Martin. 

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που έγιναν γνωστά τα σχέδια της Τουρκίας η αντίδραση πολλών χωρών του ΝΑΤΟ με πρώτες τις ΗΠΑ ήταν παραπάνω από έντονη, με τις αιτιάσεις τους να επικεντρώνονται στο ότι αυτό το σύστημα δεν θα μπορούσε να ενταχθεί και να συνεργαστεί με εκείνα του Δυτικού Στρατιωτικού Συνασπισμού.

 

Η μεταφορά απόρρητης τεχνολογίας ο πραγματικός λόγος

Όπως όμως ισχυρίζονται ανώνυμες πηγές που επικαλείται η ίδια η Hurriyeτ, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Δύση δεν έβλεπε εξ αρχής αυτή την υπόθεση με καλό μάτι είναι πως, για να μπορέσουν τα κινεζικά αντιαεροπορικά να συνεργαστούν με τα νατοϊκά ραντάρ, θα έπρεπε να παραδώσει στην Κίνα, απόρρητη τεχνολογία, «top secret» κωδικούς και αντίστοιχα διαβαθμισμένα λογισμικά, κάτι που φυσικά, πάντα κατά την ίδια ανώνυμη πηγή, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόταν το ΝΑΤΟ να πράξει. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013 όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία, στρατιωτικός αναλυτής είχε αναφέρει στο CNN Turk:

«Προκειμένου το τουρκικό αντιπυραυλικό σύστημα να αναγνωρίζεται πλήρως από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ως φίλιο και να έχει πλήρη συνεργασία με αυτά, θα πρέπει να δοθεί στην κινεζική κατασκευάστρια CPMIEC ένα άκρως απόρρητο πακέτο πληροφοριών και αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Φυσικά, θα μπορούσε η Τουρκία να αναπτύξει ένα αυτόνομο σύστημα χωρίς και χωρίς το συγκεκριμένο απόρρητο λογισμικό του ΝΑΤΟ, αλλά έτσι, το νέο της σύστημα θα έχανε τις μισές δυνατότητες από εκείνες που της παρέχουν τα νατοϊκά ραντάρ».

Η απόφαση ακύρωσης της κολοσσιαίας συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSIK) εντός της εβδομάδας και να επικυρωθεί από συναρμόδιους υπουργούς και τέλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Αχμέτ Νταβούντογλου.