Την Πέμπτη διεξήχθη στην Αθήνα το «Φόρουμ Φιλίας» με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και τα ζητήματα της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην κοινή δήλωση τονίστηκε πως ζητείται ειρήνευση σχετικά με τα ζητήματα του Κυπριακού και της ανατολικής Μεσογείου.
Αναλυτικά η κοινή δήλωση του «Φόρουμ Φιλίας», που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:
Εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας μαζί με τους ομολόγους μας από το Μπαχρέιν, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και την Υπουργό Επικρατείας για τη Διεθνή Συνεργασία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συναντηθήκαμε στην Αθήνα την 11η Φεβρουαρίου 2021 προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος με σκοπό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να συμβάλουμε στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πνεύμα, επαναλάβαμε την κοινή μας προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη του Ηνωμένων Εθνών, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) της οποίας είμαστε όλοι συμβαλλόμενα μέρη. Υπογραμμίσαμε την ισχυρή μας δέσμευση υπέρ των θεμελιωδών αρχών που κατοχυρώνονται μέσω αυτών, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της απόρριψης της απειλής ή της χρήσης βίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Αναγνωρίσαμε ότι, σε αυτή την κρίσιμη καμπή, υπό τη σκιά της παγκόσμιας πανδημίας, η ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης και για συντονισμό των προσπαθειών μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στις οικονομίες μας, καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε ανταλλαγές προσανατολισμένες σε αποτελέσματα, καθώς και κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία, η πολιτική προστασία και οι επαφές μεταξύ των λαών. Στο ίδιο πνεύμα, διερευνήσαμε επίσης δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της γεωργίας, της ασφάλειας των τροφίμων, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και κατάρτισης, του διαθρησκευτικού διαλόγου, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σχετικά με μείζονα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συμφωνήσαμε σε αυτό το σχήμα διαλόγου και συνεργασίας, εφεξής αποκαλούμενο «Φόρουμ Φιλίας – Οικοδομώντας τη Φιλία, την Ειρήνη και την Ευημερία από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο», όντας αποτελεσματικό, αλλά και ευέλικτο και ανοικτό σε άλλες χώρες, της περιοχής και πέραν αυτής, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες προαναφερόμενες αξίες και αρχές.
Οργισμένη απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος τους, Χαμί Ακσόι, εξέφρασε την οργή του για τη διεξαγωγή του «Φόρουμ Φιλίας», λέγοντας πως δεν είναι δυνατό να γίνεται μια τέτοιου είδους συνάντηση χωρίς την Τουρκία που αποτελεί «χώρα – κλειδί στην ευρύτερη περιοχή». Υποστήριξε πως επιχειρείται δημιουργία συμμαχίας εναντίον της Τουρκίας και κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια για αβάσιμες επιθέσεις κατά της Άγκυρας.
«Αυτοί που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη αγκαλιάζοντας πραξικοπηματίες για χάρη των δικών τους μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο, ο οποίος μπορεί δυνητικά να χωρίσει τη Συρία και το Ιράκ, και που έχουν παραμείνει σιωπηλοί για χρόνια σχετικά με την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, δεν πρέπει να υπερβούν τα όριά τους και να επικρίνουν τις ανθρωπιστικές και δίκαιες πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.
Οι προσπάθειες του διδύμου των Ελλήνων/Κυπρίων να αποτρέψουν την ΕΕ από τη θέσπιση θετικής ατζέντας με την υποψήφια για ένταξη, Τουρκία και ο σχηματισμός πολιτικής που στηρίζεται σε άλλους, απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Καλούμε αυτούς τους δύο να ενεργήσουν με κοινή λογική και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να μην πέσουν θύματα των σχεδίων άλλων», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα ο Ακσόι.
«Να αποφεύγονται οι εκβιασμοί»
Ο Ν. Δένδιας απάντησε πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι εκβιασμοί, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Τόνισε πως το συγκεκριμένο φόρουμ δεν είχε ως στόχο τη δημιουργία συμμαχίας κατά της Τουρκίας και εξέφρασε την απογοήτευση του για τις κατηγορίες και τις ύβρεις κατά της Ελλάδας από την Άγκυρα.
Όπως επεσήμανα χθες το #PhiliaForum δεν αποτελεί συμμαχία εναντίον κανενός. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή αντί να βρει ανταπόκριση διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα και μάλιστα εκτοξεύονται εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις. @GreeceMFA pic.twitter.com/SFD3Rh1jWE
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2021