Η Τουρκία απειλεί ανοικτά την Ελλάδα και την καλεί «να μην παίζει με τη φωτιά»
Ο ηγέτης του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απείλησε ανοικτά την Ελλάδα και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, που την Τρίτη είχε δηλώσει πως όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει σοβαρό τίμημα, επισημαίνοντας πως δεν μιλάει μόνος του αλλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της ΕΕ και την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Μπαχτσελί δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα την Τετάρτη ότι η Ελλάδα πρέπει να θυμάται τη σφαγή της Σμύρνης το 1922 και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις. «Η υπομονή μας εξαντλείται. Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμη ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο Τσίπρας πρέπει να σταματήσει τις απειλές προς την Τουρκία και να θυμάται την ιστορία και τι συνέβη στους προγόνους του στη Σμύρνη».
«Να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός»
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ομέρ Τσελίκ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις κούφιες δηλώσεις περί στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα και υποστήριξε πως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δικαιούται να ζητά τον διαμερισμό των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόνισε ότι η ΕΕ έκανε μεγάλο λάθος με την επιλογή της να στηρίξει την ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δυστυχώς έχει μια λάθος στάση. Στη σημερινή του απάντηση λέει ότι μιλάει βασιζόμενος στο διεθνές δίκαιο». «Από άποψης διεθνούς δικαίου είναι καθαρό ότι η Τουρκία έχει δίκιο και η Ελλάδα και ο ε/κ τομέας έχουν άδικο. Χωρίς να κάνουν κανένα διαμοιρασμό επιθυμούν μονομερώς μαζί με τους Ε/κ να κατάσχουν τους υδρογονάνθρακες. Δεύτερον, προειδοποιούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις του τύπου ‘από την στιγμή που ξεκίνησε γεώτρηση η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα’. Πρέπει να χρησιμοποιείται μια γλώσσα με την οποία να υπάρχει σεβασμός απέναντι στον Πρόεδρό μας. Σε αυτές τις τελευταίες δηλώσεις η Ελλάδα δεν είναι μόνη, δίπλα της είναι η ΕΕ. Γίνεται προσπάθεια να φέρουν την Τουρκία και την ΕΕ σε αντιπαράθεση. Η ΕΕ έκανε πολύ μεγάλο λάθος να αναγνωρίσει την ε/κ πλευρά και να την εντάξει χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Σε αυτή τη διαδικασία έχει μερίδιο και η ΕΕ στην αρνητική κατάσταση που υπάρχει σήμερα.
Αντί η ΕΕ να διορθώσει αυτό το λάθος της, μένει σιωπηλή απέναντι στην πολιτικής της ε/κ πλευράς να εκμεταλλεύεται τους θεσμούς της ΕΕ. Τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να απειλήσει την Τουρκία μέσω της ΕΕ. Αυτό πλέον, είναι μια στάση με την οποία έχει ξεπεράσει τα όρια και δεν μπορεί να γίνει ανεχτή με κανένα τρόπο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σαν να είναι ιδιοκτήτης της ΕΕ δηλώνει ότι ξεκινά μια διαδικασία κατά την οποία θα χαλάσουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ή κάποιοι από την Ευρώπη εισηγούνται στην Τουρκία όπως εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την υφαλοκρηπίδα της, τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ, τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια δύναμη στην βόρεια Κύπρο.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θα δώσει αξία σε τέτοιου είδους δηλώσεις και ότι θα δώσει μια ισχυρή απάντηση. Επομένως ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να εγκαταλείψει την απειλητική γλώσσα στα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου που δεν μπορεί κανένα να στηρίξει. Για την Τουρκία η γειτονία και η φιλία είναι σημαντική αλλά στην περίπτωση που εγκαταλείπεται η γειτονία και η φιλία είναι μια χώρα που δεν θα επιτρέψει την απειλή. Είναι μια χώρα που σε καμιά περίπτωση δεν θα το αφήσει αυτό αναπάντητο.
Προσπαθεί να ρίξει τους τόνους ο Αποστολάκης
Ο Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Χ. Ακάρ , στο περιθώριο της συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι ξεκαθάρισε στον ομόλογο του πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εξέφρασε τις αντιτάσσεις του για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και εκτίμησε πως έχει τεθεί ένα καλό πλαίσιο συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Συνάντησα τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Χουλουσί Ακάρ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας. Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.
Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ. Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».
Ικανοποίηση Κατρούγκαλου για την στάση της Ελλάδας
Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις μέχρι τώρα κινήσεις της Ελλάδας και δήλωσε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να περάσει στην ΕΕ το μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων.
Αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ΟΗΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής. Αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων.