Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε τη συνέχιση των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να σταλεί και τρίτο γεωτρύπανο για την έρευνα υδρογονανθράκων. Ισχυρίστηκε ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο οι γεωτρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν και, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα στείλει και το τρίτο γεωτρύπανο το «Κανουνί» στην περιοχή.

«Οι δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες θα συνεχιστούν, τώρα έχουμε και τρίτο γεωτρύπανο, το Κανουνί, και μπορεί να το στείλουμε, αν χρειαστεί, στην περιοχή. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με όλες τις χώρες, το έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένως, εκτός από τους Ε/Κ, τους οποίους δεν τους αναγνωρίζουμε».

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ελλάδα, αλλά η Αθήνα αρνείται τον ειλικρινή διάλογο και επιχειρεί τη δημιουργία ενός «λόμπι» απέναντι στην Τουρκία. «Έχουμε προτείνει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα προτιμά να δημιουργεί λόμπι κατά της Τουρκίας, αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για έναν ειλικρινή διάλογο».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο Ν. Παναγιωτόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί ίδρυσης «λόμπι» κατά της Τουρκίας και κάλεσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ  «να μην αναζητεί ένοχους ή υποκινητές αλλού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία προχωρά σε κινήσεις που φανερώνουν εκνευρισμό λόγω των αποφασιστικών αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης στον Έβρο και τα νησιά.

«Τώρα τελευταία βεβαίως έχουν αυξηθεί και οι υπερπτήσεις. Ίσως είναι ένα ακόμα δείγμα του εκνευρισμού των γειτόνων, ιδίως με δεδομένο ότι η θέση τους δεν είναι και η καλύτερη αυτή την στιγμή λόγω πολλαπλών προβλημάτων.Ίσως να μην περίμεναν και την αποφασιστική αντίδραση μας στον Έβρο ή αυτή την αποφασιστικότητα να μεταφέρεται και στον τρόπο που αποτρέπουμε στα νησιά. Δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτά κατά το παρελθόν, αλλά τώρα πρέπει να συνηθίσουν»