Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρέθηκε αιφνιδιαστικά στο Κάιρο όπου και υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του την μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, μια κίνηση που αφορά αφενώς την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και αφετέρου ένα μήνυμα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ, δήλωσε μέσω του υπηρεσιακού του λογαριασμού στο Twitter ότι «προκαλεί έκπληξη» η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου.

Ειδικότερα, ο Χάφεζ έγραψε ότι «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η δήθεν συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα για την αποκαλούμενη ΑΟΖ είναι άκυρη για την Τουρκία, Η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως έχει ανακοινωθεί και στα Ηνωμένα Έθνη. Με αυτή τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα σήμερα, η Αίγυπτος χάνει μέρος από την ισχύ της στη θάλασσα. Με αυτή τη συμφωνία γίνεται προσπάθεια να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές και μαζί με τους Τουρκοκυπρίους θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η Τουρκία επιθυμεί τη ματαίωση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, για συναντήσεις τις επόμενες μέρες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.

H υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.