Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε άντρες που έχουν βιάσει ή κακοποιήσει κορίτσια κάτω των 18 ετών να μην τιμωρηθούν, σε περίπτωση που παντρευτούν τα θύματα τους.

Το νομοσχέδιο που πλέον είναι γνωστό με την ονομασία «παντρέψου τον βιαστή σου», έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Το  Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει πίσω στην απόφαση της, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιεί τον παιδικό γάμο και τον βιασμό και οδηγεί την κοινωνία στο κλείνει τα μάτια σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε επιχειρήσει το 2016 να περάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα αθωώνονταν άντρες που είχαν σεξουαλική επαφή ή κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια σε περίπτωση που δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρο το αν ο κατηγορούμενος «ασκούσε απειλή η βία στη συνεύρεση». Ωστόσο, είχε αποσυρθεί λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής που είχε ξεσπάσει.

Η  Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που είναι μέλος της ΜΚΟ «Ισότητα Τώρα» και δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στον Independent ότι σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά του 2018  συνολικά 482.908 ανήλικα κορίτσια έχουν παντρευτεί την τελευταία δεκαετία.

«Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 και άνω, μία κυβερνητική αναφορά το 2018 περί παιδικού γάμου, εκτιμούσε ότι συνολικά 482,908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία», ανέφερε η ακτιβίστρια και πρόσθεσε πως «είναι σοκαριστικό» το ότι πολιτικοί. Παράλληλα. Κατήγγειλε πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση «παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων».