Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής Hurriyet, η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, εξέδωσε νέα Navtex, με την οποία παρατείνει την αποστολή του «Oruc Reis» μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες.

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες που περιλαμβάνονται στην Navtex  το «Oruc Reis» και ο στολίσκος του, θα κινηθούν σε περιοχή διεθνών υδάτων, που βρίσκεται όμως και πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα στα νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η νέα Navtex εκδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε δηλώσει στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu πως η Άγκυρα δεν παρανομεί και ζητά από την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που γίνεται είναι έρευνα και γεώτρηση. Κάνουμε τη δουλειά μας σε αυτή την περιοχή που ανήκει σε εμάς με ειρηνικό τρόπο και μέθοδο, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας. Τα πλοία μας προστατεύουν αυτές τις εργασίες. Είναι λάθος να δίνουμε άλλη σημασία σε αυτό.

Τα 83 εκατομμύρια των Τούρκων δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα; Αυτό είναι πολύ λάθος, μια μονομερής, εγωιστική προσέγγιση που βλάπτει τους ίδιους τους Έλληνες. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο».

Σημειώνεται πως η έκδοση της νέας Navtex έρχεται λίγες ώρες πριν από την άτυπη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην αν. Μεσόγειο.

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες «απειλές» της Ελλάδας και της ΕΕ δεν πρόκειται να την αποτρέψουν από το να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή της αν. Μεσογείου, με τη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει σε Ελλάδα και ΕΕ πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην αν. Μεσόγειο

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση γι’ αυτό και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί, δεν σχεδιάζουμε να διακόψουμε τις δράσεις μας».

Σημειώνεται ότι μετά την προηγούμενη παράταση της Navtex από την Τουρκία, η Ελλάδα είχε απαντήσει με Navtex για αεροναυτική άσκηση με πυρά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεσμεύοντας περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου μέχρι τις 27 Αυγούστου.