Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας βρέθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα, αφού είχε συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, προκειμένου να τους καθησυχάσει για την στήριξη της ΕΕ απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ώστε να συναντήσει τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της» και κάλεσε την Ελλάδα να «μην πάρει ρίσκα» που θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Διάλογο και επίλυση των ζητημάτων ζητάει η Γερμανία από Ελλάδα – Τουρκία (UPD)

Παράλληλα, έκανε λόγο για παράβαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Ελλάδας και άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για σιγοντάρισμα αυτής της θέσης. Ξεκαθάρισε πως η άντληση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να εφαρμόζει μαξιμαλιστική πολιτική».

Μέχρι τις 27 Αυγούστου παρατείνει η Τουρκία τη Navtex για το «Oruc Reis» – Με αεροναυτική άσκηση απαντά η Ελλάδα

Ο Μάας απέφυγε να πάρει θέση και αρκέστηκε σε ευχολόγια για ειρήνευση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έχουμε επισημάνει ότι η ένταση στην περιοχή ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση και να υπάρξει ειλικρινής διάλογος. Αποκόμισα την εντύπωση πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν το διάλογο. Πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος να λυθούν οι όποιες αντιδικίες. Μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να δοθεί λύση, παρά τις όποιες αντιδικίες και διαφορές, το θέμα μπορεί να διευθετηθεί μόνο μέσω των απευθείας επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».