Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επιτέθηκε στην Ελλάδα και την κατηγόρησε για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής Hurriyet, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αφού η Τουρκία έβγαλε ερευνητικά πλοία στην αν. Μεσόγειο, «η Ελλάδα αντέδρασε αρνητικά, ωστόσο στη συνέχεια έδειξε ότι συνεργάζεται και αυτό μας ικανοποιεί, καθώς δεν επιθυμούμε κάποιο ατύχημα με συμμαχική χώρα.
Παράλληλα, εξήρε και τον ρόλο του ΝΑΤΟ λέγοντας πως «μπροστά στον κίνδυνο μιας σύγκρουσης, το ΝΑΤΟ ήθελε να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο, το είδαμε θετικά και στηρίξαμε αυτή την πρωτοβουλία από την αρχή, παραβρεθήκαμε σε όλες τις συναντήσεις και στηρίξαμε με δηλώσεις τον γενικό γραμματέα». Ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν δρα εχθρικά αλλά επιζητά την προάσπιση των συμφερόντων της, όσο και των συμφερόντων των τουρκοκυπρίων.
Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για αποφυγή στρατιωτικής έντασης και ατυχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των μακρόχρονων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υποστήριξε πως ο λεγόμενος «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» του ΝΑΤΟ θα δώσει μεγαλύτερη «ευελιξία» για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Στόλτενμπεργκ άφησε αιχμές για την αγορά των ρωσικών S-400 εκ μέρους της Τουρκίας και πίεσε την Άγκυρα να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ώστε να «βρει εναλλακτικές λύσεις» στις ανάγκες άμυνας της. Τόνισε πως το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο πυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, καθώς θεωρούν ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί απειλή για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών της. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.