Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή, η απόσυρση του Oruc Reis στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο «κάτι σημαίνει», αν και ξεκαθάρισε πως η αποστολή του δεν έχει ολοκληρωθεί. «Η απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι για συντήρηση κάτι σημαίνει. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, αυτό κάνουμε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι σεισμικές μας έρευνες θα σταματήσουν. Όταν τελειώσουν ο εργασίες συντήρησης το πλοίο θα επιστρέψει στις εργασίες του».
Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν είναι αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί «σε συγκεκριμένο πλαίσιο». Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας και της ΕΕ λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, που είναι προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση «ξέχασε» την Κύπρο στον δρόμο του διαλόγου με την Τουρκία
Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει νησιά στο Αιγαίο και δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας. «Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καταπάτηση συμφωνίας ανάμεσα σε χώρες. Πρόκειται για απειλή απέναντι στην Τουρκία και αυτό αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Οι Έλληνες γείτονες μας μιλούν εγωιστικά για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και συνηθίζουν να αγνοούν τα δικαιώματα μας σε κάθε περίπτωση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Οι ΗΠΑ ζητούν επανέναρξη του διαλόγου
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στο σκηνικό έντασης που επικρατεί στην αν. Μεσόγειο, λέγοντας πως θα πρέπει η Τουρκία και η Ελλάδα να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και η ένταση να αποκλιμακωθεί με διπλωματικά μέσα.
«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ενθαρρύνουμε τα μέρη να ξαναρχίσουν να συζητούν αυτά τα θέματα».
Ψήφισμα καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ενέργειες της Τουρκίας
Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο (24 – 25 Σεπτεμβρίου), ο Ακάρ δήλωσε πως οι απειλές της Ένωσης περί κυρώσεων κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που δεν σταματήσει τις προκλήσεις στην αν. Μεσόγειο δείχνουν μεροληψία από την πλευρά των Βρυξελλών, ενώ επισήμανε πως «τέτοιου είδους συμπεριφορές απλά αυξάνουν τις εντάσεις».