Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο 11ο συνέδριο των πρέσβεων, έκανε λόγο για «εθνική υπόθεση» να επιλυθεί η κατάσταση στην Κύπρο, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν με την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είπε «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η ισότητα και η ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού λαού είναι απαραίτητες. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε καμία λύση». Πρόσθεσε ακόμα ότι το μήνυμα προς όλες τις πλευρές που έχουν συμφέροντα στην περιοχή της Α. Μεσογείου είναι «αν συνεργαστείτε μαζί μας, κερδίζουν όλοι».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ωστόσο προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει βήματα τα οποία θα αμφισβητήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τα δικά της και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Α. Μεσογείου, η οποία αποτελεί τη διασταύρωση τριών ηπείρων.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο είναι έκρυθμη καθώς στα κοιτάσματα της περιοχής δραστηριοποιούνται εταιρείες εξορύξεων υδρογονανθράκων πολλών διαφορετικών χωρών με την Τουρκία να εμπλέκεται τελευταία διεκδικώντας δικαιώματα εξορύξεων λόγω της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα στάλθηκαν τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» για να επιχειρήσουν στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις ΕΝΙ και TOTAL το οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Ερντογάν: Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η ευρωπαϊκή πλευρά ήδη έχει καταγγείλει τις τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή εξετάζοντας την επιβολή πακέτου κυρώσεων με την Τουρκία να δηλώνει ότι αδιαφορεί ως προς τις κυρώσεις προβάλλοντας στον αντίποδα ξανά τα «νόμιμα» δικαιώματα του ψευδοκράτους στον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Ικανοποίηση της κυβέρνησης για την «ομόφωνη τοποθέτηση» της ΕΕ κατά της Τουρκίας