Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει σε μελέτη για την πόλη της Αμμοχώστου, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.

Η Αμμόχωστος κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο προσάρτησης της, παρά το ότι στο παρελθόν είχε απορρίψει αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς (που είχε και την έγκριση του ΟΗΕ) για άνοιγμα της πόλης, η οποία φυλάσσεται από τουρκικά στρατεύματα.

«Σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυσης»

 

Ο πρόεδρος της Βουλής και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, Νίκος Βούτσης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μονομερή ενέργεια, καθώς δεν κινείται στο πλαίσιο δημιουργίας κοινής επιτροπής για το άνοιγμα της πόλης. Τόνισε πως υπό αυτές τις προϋποθέσεις το άνοιγμα της Αμμοχώστου οδηγεί σε σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυσης.

«Είναι μία σοβαρή εξέλιξη. Στις συζητήσεις που γίνονται στον διακοινοτικό διάλογο στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχε πάντοτε η πρόβλεψη για να διαμορφωθεί μία κοινή επιτροπή για το θέμα της Αμμοχώστου, με όλες τις εγγυήσεις, που αυτό το άνοιγμα θα έφερνε την Αμμόχωστο σε μια κανονικότητα.

Αν ήταν αποτέλεσμα της ωρίμανσης των συζητήσεων, τότε θα ήταν θετικό. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται τώρα μονομερώς, από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας δημιουργεί περαιτέρω όρους για την μή αποφυγή της απευκταίας διχοτόμησης και όχι μιας επίλυσης. Με αυτή την έννοια το άνοιγμα της Αμμοχώστου σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα θετικό βήμα. Οδηγεί σε σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυση. Η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο, θα ήταν μια ολέθρια συνέπεια για όλους. Για τον κυπριακό λαό, τον ελληνικό λαό και τους τουρκικό λαό».