Η απόφαση της RBS που από θεωρήθηκε εκβιαστική από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ακολουθεί μια παρόμοια ανακοίνωση της Lloyds Bank που ανέφερε ότι η τράπεζα θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στην Αγγλία προειδοποιώντας μάλιστα τους κατόχους δανείων ότι η δανειοληπτική ικανότητα των κατοίκων της Σκωτίας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό εφόσον επιλέξουν το «ναι» στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας.
Οι δύο αυτές τράπεζες έχουν λάβει 65 δις λίρες (81,67 δις ευρώ) ως κρατική ενίσχυση από τα προγράμματα σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος το 2008 και το 2009. Επίσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, ανέφερε ότι η εάν μια ανεξάρτητη Σκωτία αποφάσιζε να διατηρήσει ως νόμισμά της την Αγγλική Λίρα χωρίς την υποστήριξη της Αγγλίας θα χρειαζόταν αποθεματικά της τάξης του 25% έως και 100% του εθνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κάτι που αναμένει μάλιστα να μειωθεί δραματικά εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων που θα ακολουθούσαν την ανεξαρτητοποίηση.
Οι τραπεζίτες αποφάσισαν να επέμβουν στην συζήτηση βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν σχεδόν στο 50-50 τις πιθανότητες οι Σκωτσέζοι να αποφασίσουν την αποχώρησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας θεωρούν αθέμιτη την παρέμβαση των τραπεζών λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα.