Αφού έκανε ανασκόπηση στις εξελίξεις και αποφάσεις του τελευταίου έτους στο μέτωπο της εμβολιαστικής εκστρατείας, η κ. Θεοδωρίδου έκανε εκτενή αναφορά στη νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.
Επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των CDC και μελετών ανέφερε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι μικρότερος σε σχέση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρότερη κατά 40%, αλλά ο κίνδυνος επαναλοίμωξης πολύ μεγαλύτερος, ενώ για τους θανάτους είπε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.
Σε γενικές γραμμές σημείωσε ότι είναι ηπιότερη η βαρύτητα της νόσου, αλλά προειδοποίησε ότι λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και αύξησης των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί η πίεση στα συστήματα υγείας. «Η μεγαλη ανησυχία έγκειται στον μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων» σημείωσε.
Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ενώ μια μελέτη δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα ακόμα και για όσους έχουν κάνει αναμνηστική δόση, μια άλλη δείχνει ότι η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με την οποία μπορεί και αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη. «’Όλα τα εμβόλια είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου» υπογράμμισε και τόνισε ότι «η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της νέας παραλλαγής».
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ακόμα ότι δεν προτείνεται μέχρι τώρα τροποποίηση των εμβολίων για την «Ο» και κάλεσε «να αποφεύγουμε τον πανικό».
Είπε πάντως ότι μισό εκατ. ζωές σώθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο χάρη στα εμβόλια, ενώ παρατήρησε πως η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες, αναφερόμενη στις φτωχές χώρες. Είναι σημαντικό να φτάσουν τα εμβόλια στον τόπο και τα άτομα που τα έχουν ανάγκη, είπε και έκλεισε με το μήνυμα «εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμβολιαζόμαστε».