Πηγές του Reuters προσκείμενες στις συζητήσεις των Παρισίων αναφέρουν πως στις συναντήσεις οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ επέμειναν σε νέες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015, κάτι που η ελληνική πλευρά αρνήθηκε, καθώς πιθανά νέα μέτρα λιτότητας θα ισοδυναμούσαν με πολιτική αυτοκτονία. 

«Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι και αν κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση. Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι όλα είχαν τελειώσει», υπογράμμισε Έλληνας αξιωματούχος.
 
 

Η επιβίωση της κυβέρνησης
 

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η άκαμπτη στάση της τρόικας οφειλόταν στην αβεβαιότητά της για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιβίωνε από τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Το Reuters σημειώνει πως για την τρόικα δεν είχε νόημα να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κα τη χορήγηση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ αν αναμενόταν αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εγκατέλειπε τις ελληνικές δεσμεύσεις.
 
Το πρακτορείο σημειώνει πως για τον Αντώνη Σαμαρά, αποτυχία πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο, όπως είχε δεσμευτεί, τον άφηνε χωρίς όπλα στη μάχη της προεδρικής εκλογής.

Έτσι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει το «μειούμενο πολιτικό του κεφάλαιο», αποφάσισε να επισπεύσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο απώλεσε τη μάχη, κάτι που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.