Ευρύ πακέτο αποκρατικοποιήσεων αλλά και λουκέτο ή συγχωνεύσεις σε πάρα πολλούς φορείς του δημοσίου είναι το…δωράκι της κυβέρνησης προς την τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει για τροποποίηση του μνημονίου, αναφέρει το «Βήμα».

Η επιστολή Σαμαρά


Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται τον πυρήνα της δανειακής σύμβασης και του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος, με τις αναγκαίες όμως τροποποιήσεις -βελτιώσεις για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ύφεσης.

 
Το κλειδί στη μάχη για να κερδίσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις, είναι η αναφορά του στη λακωνική επιστολή που απέστειλε, ότι: α) η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης και β) η Ελλάδα αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης.
 
Ο Α. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου και ήδη υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου μια πρώτη λίστα, αλλά αυτά θα αποφασιστούν οριστικά τις επόμενες ημέρες.
 
Η κατάργηση και η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων περιγράφεται και στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με την επισήμανση ότι «στόχος είναι να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας».
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τους εξής τρεις τρόπους για τους εργαζόμενους: την απόλυση των συμβασιούχων όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, τις μετατάξεις του μόνιμου προσωπικού και την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας που προτάσσει η Ν.Δ. εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά δεν τη βλέπει θετική η τρόικα.
 
Συνάντηση γνωριμίας
 
Τη Δευτέρα ή Τρίτη θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, οι κ.κ. Ματίας Μόρς (Ε.Ε.), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μαζί τα τεχνικά κλιμάκια. Η ηγεσία της τρόικας θα μείνει στην πρωτεύουσα όχι παραπάνω από 24 ώρες, ώστε να ολοκληρωθεί μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο. Στη συνέχεια, τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν έναν εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε ένα από τα υπουργεία, προκειμένου να εντοπίσουν την πρόοδο σε κάθε μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Πιθανή αναβολή

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί, η επίσκεψη των αξιωματούχων από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι ενδεχόμενο να αναβληθεί και πάλι.

Επί της ουσίας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο δρόμος για όποιες ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο, ακόμη και στη διάρκειά του, θα είναι μακρύς και επίπονος. Θα πρέπει, δηλαδή, πρώτα η Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα ξεπεράσει την τρίμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του μνημονίου σε βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τρία βασικά θέματα στο τραπέζι

Με βάση την αλληλογραφία που υπάρχει, τα θέματα τα οποία θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι τρία:

Η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου ώστε να εισπράττονται οι φόροι στις ώρα τους, αλλά και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται κοντά στα 30 δισ. ευρώ το χρόνο. Η τρόικα θέλει να ακούσει ένα νέο και πιο ρεαλιστικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ενα δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η μείωση του δημοσίου τομέα. Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων μιλά για την κατάργηση του μέτρου των απολύσεων στο Δημόσιο, ακόμη και για το προσωπικό το οποίο υπηρετούσε σε οργανισμούς και δημόσιους φορείς οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Παράλληλα βέβαια το κείμενο της προγραμματική συμφωνίας αποκλείει μια νέα μείωση μισθών είτε στο ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί η μείωση των εισοδημάτων για τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια. Επίσης θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης η απελευθέρωση των κοινωνικών παροχών που ευαγγελίζεται η συμφωνία, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του αφορολόγητου, η χορήγηση επιδόματος ανεργίας για δύο χρόνια με δικαίωμα να το εισπράττουν και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Ισοδύναμα μέτρα

Η αντίδραση της τρόικας είναι ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ισοδύναμα μέτρα ώστε να καλύψει την τρύπα που θα δημιουργηθεί από τις παρεμβάσεις αυτές, κάτι που θα επιμηκύνει και τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο του μνημονίου.

Το τρίτο μεγάλο θέμα θα είναι αυτό της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά από το 2010 και μάλιστα όχι πάντα με αιτία την κακή κατάσταση της αγοράς.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Με την αλλαγή της κυβέρνησης η τρόικα θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου, ώστε να μπορεί να αποτυπώσει στην έκθεσή της ότι τα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις που έχει υποσχεθεί από το Φεβρουάριο του 2011 η Ελλάδα είναι εφικτά.

Ενα ακόμη θέμα της διαπραγμάτευσης θα είναι και το γεγονός ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει δέσει ως ομάδα. Τα υπουργικά επιτελεία τα οποία παραδοσιακά έχουν τον πρώτο λόγο στην προώθηση των διαπραγματεύσεων δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί.