Αμφίβολο είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την αλλαγή ορισμένων φορολογικών μέτρων που επιδιώκει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο έχει στον προγραμματισμό του να διεκδικήσει μία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, αλλά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή.
 
Η τρόικα έχει στείλει το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι δεν θεωρεί σκόπιμο κάτι τέτοιο, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχος. Παράλληλα, στελέχη της τρόικας δεν υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι εάν μειωθούν κάποιοι φόροι θα αυξηθεί η κατανάλωση και έτσι θα ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους. Αντιθέτως, θεωρούν ότι με την υψηλότερη φορολογία εξασφαλίζονται περισσότεροι φόροι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή», το θέμα της επανεξέτασης των δύο παραπάνω μέτρων ετέθη στην πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Κυριακή. Ωστόσο, η συζήτηση δεν επεκτάθηκε, ενώ όπως όλα δείχνουν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάποια αλλαγή. Οι βασικότεροι λόγοι είναι δύο:
 
1. Η τρόικα δεν δέχεται να αλλάξει κάποιο μέτρο (γενικότερα) που έχει ένα υπολογισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, χωρίς να εξασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η τρόικα δεν λέει «όχι» σε κάποια αλλαγή, αρκεί η κυβέρνηση να λάβει κάποιο άλλο μέτρο που θα εξασφαλίζει την μείωση του ελλείμματος όπως έχει προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια συζήτηση είχε γίνει και με την μη εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, με το αποτέλεσμα να είναι γνωστό (προχώρησαν οι περικοπές όπως είχαν συμφωνηθεί).
 
2. Είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική πλευρά να ζητήσει τη μείωση κάποιων φορολογικών μέτρων, την ώρα που τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν υστέρηση στα έσοδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ότι τον Απρίλιο θα επανεξεταστεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου από την επόμενη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση κρίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Άλλωστε και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για το τι απέδωσε το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, πριν προχωρήσει κάποια αλλαγή του μέτρου. Κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο, όταν θα κλείνει η χειμερινή σεζόν.

Eπιμονή για απολύσεις

Αμετακίνητη μοιάζει να είναι στο ζήτημα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα η τρόικα. Προχθές Κυριακή έθεσε το θέμα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια χθες, εκ νέου στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Παρά το γεγονός ότι δεν απετέλεσε βασικό άξονα της συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον κ. Μανιτάκη, εντούτοις το θέμα των απολύσεων επισημάνθηκε ως «μνημονιακή δέσμευση».
 
Οπως διευκρινίζουν στην «Καθημερινή» πηγές του υπουργείου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Μαρκ Φλάναγκαν, δεν έθεσαν πιεστικά σε αυτή τη φάση το ζήτημα, ωστόσο υπήρξε υπόμνηση για τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο σύμφωνα με τα οποία «σημαντικό μέρος» των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους, θα πρέπει να οδηγηθεί εκτός Δημοσίου. Οπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, το ζήτημα των απολύσεων πιθανότατα θα τεθεί εκτενώς σε επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδος.
 
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται αρνητικός στις απολύσεις, διαμηνύοντας ότι «είμαστε και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και σε όλα όσα έχουμε υπογράψει». Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου απέκλειαν σε κάθε περίπτωση «τυφλές και οριζόντιες απομακρύνσεις», επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση «υποχρεωτικής εξόδου» υπαλλήλων αυτό θα γίνει «με αξιολογικούς όρους, από επίορκους και ακατάλληλους υπαλλήλους».

Αμφιβολίες για τη διαθεσιμότητα

Τη μια μετά την άλλη εκτόξευαν οι επικεφαλής της τρόικας τεχνικού χαρακτήρα ερωτήσεις για το σχέδιο κινητικότητας-διαθεσιμότητα, μετατάξεις, αποχωρήσεις -προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τη συνάντησή τους, το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Βήμα».  

Αν και σε ήπιο τόνο, σύμφωνα με την περιγραφή στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εκπρόσωποι της Τρόικα φάνηκε να απαιτούν από την ελληνική πλευρά  απαντήσεις με στοιχεία και όχι με γενικόλογες αναφορές για το ότι η κινητικότητα και η μείωση του δημοσίου είναι σε …καλό δρόμο.

 
Η επιμονή σε τεχνικές λεπτομέρειες και σε ανάλυση για το πώς, πότε και πόθεν θα προκύψει η μνημονιακή δέσμευση για  25.000 δημοσίους υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013 αφήνει ανοιχτές ερμηνείες για  «δυσπιστία» σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Πάντως, πηγές του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν έθεσαν θέμα απολύσεων κατά τη συζήτηση της Δευτέρας.