«Για τους συντηρητικούς πολιτικούς που τους αρέσει να επικαλούνται την “μεγάλη κληρονομιά του παρελθόντος” στη ρητορική τους, η εμπορική πτυχή παίζει τεράστιο ρόλο. Εάν η εμπορευματοποίηση και η υποχώρηση στους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων τελικά επικρατήσει, θα δείτε αν θα εφαρμοστούν τα σχέδια για μια καλύτερη σκάλα στην είσοδο των Προπυλαίων», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Χανς Ράουσερ της αυστριακής εφημερίδα Der Standard.

«Όταν η Ελλάδα άνοιξε μετά από μήνες lockdown, ένα ιδιαίτερο δώρο από την συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη περίμενε τους φίλους του πολιτισμού και τους τουρίστες: η Ακρόπολη, η κατ’εξοχήν κληρονομιά της Ευρώπης, έχει τώρα τσιμεντωθεί», γράφει χαρακτηριστικά ο Ράουσερ. Αφού καταγράφει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αναφέρεται στις αντιδράσεις των ανθρώπων της αρχαιολογικής κοινότητας και της καλλιτεχνικής σκηνής, που κάνουν λόγο για ένα «άσχημο κατασκευαστικό αμάρτημα, μια λεωφόρο που στριμώχθηκε ανάμεσα στα ερείπια ναών μόνο και μόνο για να μεταφέρονται περισσότεροι ηλικιωμένοι από κρουαζιερόπλοια».

Η εφημερίδα παρομοιάζει τα τσιμεντένια μονοπάτια με δρόμους που οδηγούν από τα Προπύλαια στον Παρθενώνα, ενώ μια «διασταύρωση» σε βγάζει στο Ερέχθειο: «Στην μέση των αρχαίων και με αμέτρητα ερείπια να είναι διεσπαρμένα γύρω, η διαδρομή φαίνεται βάναυση και άκαρδη. Η αντίθεση της άχαρης πλατιάς λωρίδας τσιμέντου με τα αρχαία κτίρια από την χρυσή εποχή της Αθήνας είναι απλώς πολύ μεγάλη».

Για την «τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης» ουκ ολίγες φορές έχει κάνει λόγο ο Διεθνής Τύπος. Τον Μάιο, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Liberation με ένα σκληρό ρεπορτάζ κατακεραύνωνε τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης. Επιστήμονες σχολίαζαν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα». Μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου, στέκονταν επικριτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν με βιομηχανικό τρόπο. «Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», σημείωναν δε.

Μετά το άρθρο της Liberation,  με το θέμα ασχολήθηκε και η κεντροδεξιά Le Monde. Με αιχμηρά σχόλια, δημοσίευμα της Le Monde, με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία» και υπότιτλο «Αισθητική καταστροφή» σχολίαζε το θέμα. «Akropolis SOS. Είναι η κραυγή, απελπισμένη, που σήμερα φέρνει κοντά τους λάτρεις της Ακρόπολης που αντιμετωπίζουν το έργο ανακαίνισης που επικυρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού» ανέφερε το δημοσίευμα και υπογράμμιζε: «Πριν είναι πολύ αργά, 133 διεθνείς ειδικοί παροτρύνουν, με ανοιχτή επιστολή, το ελληνικό κράτος να αναστείλει την ενέργειά του, που θεωρείται ασέβεια και επικίνδυνη».