Η Β.Κορέα φαίνεται ότι εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας. Οι πληροφορίες προέρχονται από τις αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνία και όπως υπογραμμίζει το Ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Japan Times», η εκτόξευση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις εξαγγελίες της Πιονγιάνγκ για την επίδειξη ενός νέου «στρατηγικού όπλου».

Οι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές πέταξαν σε μια απόσταση 240 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα της Γουονσάν προς την Ιαπωνία, ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν ότι οι πύραυλοι δεν προσγειώθηκαν σε ιαπωνικό έδαφος και δεν υπήρξε καμία υλική ή άλλη απώλεια. Παράλληλα η Σεούλ εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με τις δοκιμές όπλων από πλευράς Βόρεια Κορέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δοκιμή αποτελεί την πρώτη επίσημη επίδειξη όπλων για το 2020 από πλευράς Βόρεια Κορέας και η συγκεκριμένη πράξη έρχεται μετά από τέλμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικής και Β. Κορέας σχετικά με άρση κυρώσεων στη δεύτερη και διαπραγμάτευση σχετικα με τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.