Σε μια τελετουργική πράξη στη διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολιβάρ στη συνοριακή πολιτεία Ταχίρα, στη δυτική Βενεζουέλα,  οι αρχές και των δύο κυβερνήσεων οργάνωσαν το άνοιγμα των συνόρων τους. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας, από αυτή τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, θα επιτρέπεται αρχικά η διέλευση φορτηγών οχημάτων από τις διεθνείς γέφυρες Σιμόν Μπολιβάρ και Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, της Κολομβίας.

Οι πρόεδροι της Κολομβίας και της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν στις 26 Σεπτεμβρίου, ότι οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν μεταξύ των δύο εθνών και οι μεταφορές εμπορευμάτων θα επιτραπούν πέρα ​​από τα κοινά τους σύνορα μετά από ένα πολύχρονο κλείσιμο.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών από τότε που ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις επίσημες σχέσεις με τη Βενεζουέλα. Το Καράκας διέκοψε τους δεσμούς με την Μπογκοτά το 2019, αφού μέλη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. προσπάθησαν να περάσουν από το έδαφος της Κολομβίας φορτηγά φορτωμένα με «ανθρωπιστική βοήθεια», με τη κυβέρνηση της Βενεζουέλας να καταγγέλλει απόπειρα εισβολής.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες αποκατέστησαν πλήρως διπλωματικές σχέσεις μετά από τη τριετή διακοπή του, δεχόμενες η μία τον πρέσβη της άλλης. Οι δύο αρχηγοί κρατών δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημη συνάντηση. Ο πρέσβης της Κολομβίας έφτασε στη Βενεζουέλα τον περασμένο μήνα και έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ράντερ Πένια Ραμίρεζ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «οι ιστορικοί μας δεσμοί μας καλούν να εργαστούμε από κοινού για την ευτυχία των λαών μας».

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις αδελφικές σχέσεις», ανέφερε ο Πέτρο στο Twitter την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έγραψε επίσης στο Twitter ότι «η συνεργασία μεταξύ των λαών μας ξεκινάει με το δεξί». «Επιπλέον, θα επαναλειτουργήσουμε τις πτήσεις μεταξύ Καράκας-Μπογοτά και Βαλένθια-Μπογκότα», πρόσθεσε ο Μαδούρο.