«Η σκέψη μας είναι με τους ανθρώπους που επέζησαν και βιώνουν έναν αβάσταχτο πόνο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα ώστε να παρέχουμε κάθε πρόσθετη στήριξη που μπορεί να χρειαστούν», ανέφερε η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin.

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και για πιο ασφαλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για όσους διαφεύγουν από συρράξεις, διωγμούς, βία ή κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες για την οικοδόμηση της ειρήνης, την επίλυση των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους σε φυγή. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερη βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών εκτοπισμού και, φυσικά, να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών για την επίτευξη όλων των παραπάνω. Το να μετράμε ζωές που χάνονται στη θάλασσα δεν θα πρέπει να γίνει κανονικότητα – δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια», πρόσθεσε.

Συνολικά, μέσα στον Νοέμβριο, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα και 45 άνθρωποι συνολικά από την αρχή του έτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία «ανησυχεί για την αύξηση των θανάτων που παρατηρείται στο Αιγαίο. Για πολλούς ανθρώπους, το να επιβιβαστούν σε μη αξιόπλοες βάρκες φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή για να ξεφύγουν από συγκρούσεις ή διωγμούς. Τα ταξίδια αυτά ενέχουν τεράστιους κινδύνους: τραυματισμούς, εκμετάλλευση από διακινητές ή ακόμα και θάνατο. Επιπλέον, μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι ορισμένες ενέργειες αποτροπής μπορεί να περιλαμβάνουν επικίνδυνες πρακτικές και καταδιώξεις που μπορεί να θέσουν ανθρώπινες ζωές περαιτέρω σε κίνδυνο.

»Οι τραγικοί θάνατοι στο Αιγαίο θα πρέπει να λειτουργήσουν ως έκκληση για δράση ώστε να αποτραπούν νέες τραγωδίες και να τηρήσουμε την κοινή μας δέσμευση για την προστασία όσων ανθρώπων διαφεύγουν από συγκρούσεις, διωγμούς, βία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».